Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ex-politiker blir riddare

Cecilia Nilsson (tidigare Wigström), före detta riksdagsledamot för Folkpartiet, får utmärkelsen Riddare av Franska Hederslegionen.

Vad innebär det?

– Det är en stor ära att få den här utmärkelsen av Frankrike, det är en hedersbetygelse och jag får en medalj.

Varför får du den?

– När jag satt i riksdagen var jag ordförande för den svensk-franska vänföreningen där, och de uppskattade väl sättet som jag gjorde det på.

Hur går det till när du får utmärkelsen på tisdag?

– Det är en mottagning hemma hos konsuln här i Göteborg, och dit kommer ambassadören som en representant för Frankrike. Han kommer att hålla ett tal och berätta varför jag får den här utmärkelsen, och sedan kommer han att fästa medaljen på mig. Och sedan får jag nog en typisk fransk kindpuss!

Är det vanligt att svenskar får den här utmärkelsen?

– Nej, det är inte så vanligt. Jag var inne på Wikipedia och såg att Max von Sydow är en av dem som har fått den. Det finns fem olika grader av utmärkelsen, och riddare är den lägsta graden. Den högsta graden brukar gå till statschefer, så den har kungen. Det finns ett antal svenskar som har fått utmärkelsen, men det är inte så vanligt.

Du slutade i riksdagen 2010, vad gör du nuförtiden?

– Jag jobbar på Västra Götalandsregionen med näringslivsutveckling, men just nu är jag mammaledig.

Cecilia Nilsson satt i riksdagen för Folkpartiet mellan 2002 och 2010, och har varit ledamot av utrikesutskottet, konstitutionsutskottet och justitieutskottet. Hon har även varit ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige. Enligt franska ambassaden är Hederslegionen Frankrikes förnämsta orden, och den instiftades av Napoleon redan 1802.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.