Ex-lärare fast med 1,4 ton kokain

ANNONS
|

–Lärandet var inte riktigt hans grej, säger 54-åringens tidigare kollega på Chalmers.

Fransk tull slog till mot mannens segelbåt drygt 40 sjömil utanför ön Martinique i Västindien den 4 juni.

Under däck fann tulltjänstemännen 1,4 ton kokain, gömt under tjocka jutesäckar. Enligt en pressrelease från tullmyndigheterna på Martinique var narkotikan avsedd för den europeiska marknaden.

Eric Blomstrand, chef för narkotikaroteln vid polisen i Västra Götaland, bekräftar att svensk polis har bidragit och utfört så kallade tvångsåtgärder i ärendet.

Spaning i Sverige

Det har även en tid pågått spaning på västkusten mot misstänkt smuggling.

–Jag känner ju till att det har pågått spaning längs kusten, men inte att det skulle vara aktuellt med sådana här mängder, säger han.

ANNONS

Vilken typ av tvångsmedel det rört sig om ville Eric Blomstrand inte kommentera igår, men de vanligaste i den här typen av mål är husrannsakan i bostad, beslagtagande av egendom men också hemlig telefonavlyssning.

Han är känd som ensamseglare och bedriver en verksamhet inom sjöfartsbranschen. Flera som mött honom vittnar om berättelser om seglatser över Atlanten i den egna segelbåten, som en tid låg i en hamn i Bohuslän.

Båten var hårt seglad efter flera tuffa seglatser, enligt ett vittne.

–Det var en rätt tillbakadragen person, en äventyrare. Han berättade hur han fångats av stormar på Atlanten. Nu undrar man ju hur länge han kan ha hållit på med detta, berättar en person som mött 54-åringen för ett par år sedan, i samband med att den nu häktade mannen försökte etablera en verksamhet i Bohuslän.

”Försvann utomlands”

54-åringen har studerat vid sjökaptenslinjen vid Chalmers tekniska högskola i två omgångar, men också varit arvoderad som lärare vid högskolan.

–Det gick inget vidare, berättar Lars-Eric Carlsson, chef för Träffpunkt Sjöfart vid Chalmers.

–Han försvann utomlands när han egentligen skulle ha varit i skolan. Sedan kom han tillbaka med dyra bilar och grejer.

Mannen har en del skulder och minst en konkurs bakom sig.

ANNONS

Men vilket det officiella syftet bakom resorna i Karibien har varit och hur länge han varit verksam i området är inte känt.

De lokala myndigheterna på Martinique uppger att båten gick ut från Venezuelas kust den 2 juni. De vill inte uppge om någon annan färdades tillsammans med 54-åringen.

Beslaget på 1,4 ton kokain är det största som gjorts av franska myndigheter. De värderar själva beslaget till drygt 800 miljoner kronor. På den svenska marknaden, på gatunivån är det värt 1,1 miljarder.

–Det visar att det måste röra sig om en ganska omfattande organisation bakom, som har möjlighet att investera stora summor, säger Eric Blomstrand, vid narkotikaroteln.

Svenska och spanska anknytningar

Enligt den franska tullen ska det finnas både svenska och spanska anknytningar till beslaget.

- Vi bedömer att utredningen kommer att ta lång tid, säger UD:s presschef Anders Jörle.

En ansvarig vid Martiniques specialpolis för narkotikasmuggling bekräftade i går att 54-åringen kommer vara frihetsberövad ”allt från dagar till år”.

Mannen är dömd till fängelse vid flera tidigare tillfällen, för bland annat grovt skattebrott, grov stöld och medhjälp till grovt bedrägeri. Men han är tidigare okänd i narkotikakretsar.

Det hittills största kokainbeslaget i Sverige gjordes i december 2006. Då tog tullen ett lika stor mängd i beslag som var placerat i en container i Göteborgs hamn. Även den gången var Venezuela utgångspunkt för kokainet, som skulle vidare till Polen.

ANNONS

Juni 2010: 2,1 ton kokain avsett för den europeiska marknaden beslagtas från en underjordisk bunker i Gambia, vilket var landets största beslag hittills.

Juni 2010: 1,4 ton kokain hittas i en segelbåt i Martinique, det största som franska myndigheter gjort.

April 2010: 1,3 ton kokain påträffades av tullpersonal i Hamburg bland 32 träpallar för träbriketter. Det är det hittills största beslaget av kokain i Tyskland.

Oktober 2009: En U-båt lastad med drygt tio ton kokain påträffas av polisen vid ett tillslag 30 mil utanför Guatemalas kust. Det blev nytt rekord för Guatemala.

September 2009: 1,7 ton kokain påträffas i Guatemala i en lastbil från Honduras. Det var under en dryg månad Guatemalas största kokainbeslag.

ANNONS