Evert larmade polisen direkt efter att han stängt dörren framför näsan på mannen som utgav sig för att komma från hemtjänsten.
Evert larmade polisen direkt efter att han stängt dörren framför näsan på mannen som utgav sig för att komma från hemtjänsten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Evert, 79, synade den misstänkte bedragarens bluff

Den okände mannen ringde på hos Evert Ohlsson, 79, och sa att han var från hemtjänsten. Men det tog bara några sekunder så hade Evert stängt dörren framför näsan på mannen och larmat polisen.
– De ska inte lyckas lura någon annan, säger han.

ANNONS
|

Evert Ohlsson har haft hemtjänst i flera år, men när coronapandemin slog till kom han överens med sin dotter att hon skulle hjälpa honom någon gång i veckan istället. På så sätt minskade de risken för att han skulle bli smittad. Evert Ohlsson hade fortfarande koll på hur hemtjänstens rutiner fungerade.

Den kunskapen skulle komma väl till pass på tisdagskvällen. Vid åtta-tiden var det någon som ringde på vid porten till hans lägenhetshus vid Wieselgrensplatsen.

– Så jag öppnade lägenhetsdörren och det kom upp en kille för trappan och sa att han var från hemtjänsten, säger Evert Ohlsson, som genast förstod att mannen ljög.

ANNONS

Även när han hade hemtjänst så hade personalen alltid egna nycklar – det kom aldrig någon som Evert inte kände sedan tidigare och ringde på för att bli insläppt.

– Så jag sa ”du kan inte vara från hemtjänsten, så du kan dra åt helvete”. Så stängde jag dörren.

Direkt efter så larmade han polisen via sitt trygghetslarm.

Släpp aldrig in någon

Polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler tycker att Evert agerade mycket klokt.

– Man ska aldrig släppa i någon i sin bostad om man inte är säker på vem man släpper in, säger han. Är man tveksam är det bättre att de får vänta på utsidan än att man släpper in dem.

Det finns flera fall där personer på olika sätt ljugit och lurat ofta äldre personer för att få komma in i deras bostad. I till exempel januari ringde en man upp äldre kvinnor i Göteborgsområdet och utgav sig för att vara sjuksköterska som skulle vaccinera dem mot covid-19.

Väl i deras lägenheter stal han deras guldsmycken och i ett fall misshandlade han en 90-årig kvinna.

LÄS MER:Flera bedrägeribrott mot äldre i Göteborg

LÄS MER:Falsk sjuksköterska anhållen – lurade äldre kvinnor på guldsmycken

Larma polisen vid misstänkt bedrägeri

Även om man inte släpper in någon eller får något stulet, ska man ringa polisen?

– Det ska man absolut göra, det är ganska låg tröskel för att ringa polisen i sådana här ärenden, säger Hans-Jörgen Ostler.

ANNONS

– Man värnar inte bara om sig själv utan man värnar även om andra om vi får en chans att gripa personerna som så många blir drabbade av.

Evert Ohlsson berättar att det var just därför han larmade.

– Mest av den orsaken att inte andra ska råka illa ut. De kanske inte reagerar så utan släpper in någon. Ofta går de efter principen trial and error och är de i ett område tyckte jag att polisen behövde få veta det så de inte lyckas lura någon annan, säger han.

LÄS MER:Liga slog till mot kvinnor i 90-årsåldern – granne ingrep

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS