Evald Melander fick böter i Skåne fastän hans bil stod parkerad utanför huset i Lindome vid samma tidpunkt. Bild: Rasmus Forsgren
Evald Melander fick böter i Skåne fastän hans bil stod parkerad utanför huset i Lindome vid samma tidpunkt. Bild: Rasmus Forsgren

Evald var i Göteborg – men fick böter i Lund

Evald Melander, 88, år har inte varit utanför Göteborg under det senaste året. Ändå fick han nyss p-böter för att ha felparkerat utanför Lunds sjukhus.

ANNONS
|

Evald Melander är bosatt tillsammans med sin hustru i ett hus i Skogome i Göteborg. Hustrun ser dåligt och har svårt röra sig. Därför blir inte några längre sträckor med bilen mer.

–Förut åkte vi på bilsemester i Europa . Nu blir det bara turer i närområdet för att handla mat och uträtta ärenden, berättar han.

För ett par veckor sedan damp det dock ner ett brev i lådan där p-bolaget Q-park påstod att han skulle ha felparkerat sin bil utanför Lunds Sjukhus den 2 augusti i år.

Formuleringarna är dubbeltydiga. På ett ställe står det visserligen att invändningar mot böterna ska skickas inom tio dagar men i näst sista meningen i brevet talas det om inkasso: ”Om beloppet inte betalas inom den angivna tidsfristen, kommer inkassoåtgärder vidtagas.”

ANNONS

När Evald Melander kontaktade Q-park visade det sig att bolaget skickat betalningspåminnelsen med hot om inkasso utan att säkerställa att det verkligen var Evald Melanders bil som stod felparkerad.

–Enligt kvinnan i kundtjänst hade p-vakten skrivit fel registreringsnummer. Bilen på bilden vakten hade som bevis var inte min, berättar Evald Melander.

Han fick muntligt besked om att böterna skulle avskrivas men vill ha beslutet svart på vitt.

– Det känns obehagligt, jag kan vakna mitt i natten och oroa mig, för att det ska hamna hos kronofogden, säger han.

Senast han fick en p-bot var i Gårda i samband med ett viktigt möte. Det fanns inga lediga platser och han felparkerade för en kort stund för att springa upp och fråga var han kunde ställa bilen.

–Det var bara några minuter men p-vakten gick inte med på att riva boten. P-bolagen är omänskligt hårda, säger han.

Enligt Q-parks vd Peder Ståhlberg skickas betalningspåminnelse ut så fort p-vakten knappat in registreringsnumret på sin handdator. Det finns alltså ingen mellanhand som säkerställer att böterna är korrekt utfärdade.

–Nej, det är 2016, allt går automatiskt och i det här fallet är det slarv från p-vakten som vi beklagar, säger han.

ANNONS
ANNONS