Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Europas största hinderbana invigd i Göteborg

GP var med på smyginvigningen av Göteborgs första och Europas största hinderbana inomhus. Grundaren Camilo Lattof betonar att det är träning för alla, från de som mest vill leka till världseliten.

Lokalen i hamnområdet i Arendal är rå med industrikänsla, plåt och stora portar. Camilo Lattof pekar på de korrugerade plåtväggarna och säger att de ska isoleras nästa vecka. 
– Och omklädningsrummen är inte riktigt klara.
Han tittar ut över den stora hallen där sista handen läggs vid hinderbanan. Axel Mendes sitter högst upp på en så kallad laxtrappa och fixar. 2014 blev Axel världsmästare i hinderbanelöpning. Men Camilo och hans kompanjon Jonas Bergqvist understryker att hinderbana, eller Obstacle Course Racing OCR, inte bara är till för proffs eller tävling.
– Det här är en stor lekplats för alla. Det är en sport som bygger mycket på gemenskap och att man hjälper varandra, säger Jonas.

Camilo visar 13-åriga Victor Bromar hur farten är viktig för att komma upp på ramperna som står längs en kortsida.
– Fortsätt springa hela vägen upp, manar han på.
Den kortaste klarar Victor ganska enkelt. Fyrametersrampen är lite tuffare och Camilo springer bredvid. Victor berättar att hans syster fick en bra placering i en hinderbanetävling nyligen.
– Det var ettusen tjejer med och hon kom 38.

Sporten har vuxit explosionsartat de senaste åren. I Sverige har den blivit känd genom tävlingar som Tough Viking och TV-programmet Ninja Warriors. Simon Winge har varit med i programmet och svingar sig från repen, till däcket till ett slags klätterställning. Det går blixtsnabbt och Tarzanlikt.  
– Man använder verkligen hela kroppen. Det är en kul form av träning.

Anna Daneshvar säger att hon alltid gillat att träna och att hon kom in i OCR genom klättring.
– Här kombineras teknik, styrka och löpning. Man kan hela tiden bli bättre. 

ZiJin Morgan, ska snart fylla elva, ler lyckligt när han får prova monkey bars och klättra i ringar. Hans mamma Pamela Morgan tycker att det är så bra att alla kan vara med.
– Alla kan göra det på sin nivå. Jag, som är en tant, har gjort några lopp. Det är mycket gemenskap. Här vill alla dela med sig av sina trix.

 

OCR och Ninja Center samarbetar med stadsdelen Norra Hisingen och Ungdomssatsningen i Lundby. Camilo har arbetat i 16 år med unga på glid och ett syfte med hallen är att främja integration och erbjuda meningsfull sysselsättning.
– Det gäller att få bort dom från gatan. Vi kan erbjuda både träning och instruktörsutbildningar. Jag hoppas på en snöbollseffekt, säger Camilo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.