Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

EU-toppmötet: De här organisationerna har sökt tillstånd

Inget demonstrationståg är planerat mot EU-toppmötet, åtminstone inte som polisen känner till. Men ett par organisationer har sökt tillstånd för att hålla manifestationer när EU-topparna kommer till Göteborg.


Hotbilden mot toppmötet är nedjusterad och polisens dimensionering är minskad. 
– Vi planerade utifrån en väldigt hög hotbild. När den nu inte är så hög, kanske vi inte går all-in. Det är enklare att gå neråt i dimensioneringen än tvärtom, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
Fyra olika ansökningar om tillstånd har kommit in hittills.

Trygga demonstranter

I februari sökte Folkrörelsen Nej till EU tillstånd för en demonstration från Gustaf Adolfs Torg till Götaplatsen på fredag. I augusti ändrade organisationen sin ansökan till det som nu gäller: en manifestation på Gustaf Adolfs Torg på fredag klockan 17. 
Detta lär bli det största anti-EU-evenemanget under veckan. 
– Där ingår bland annat Kommunistiska partiet. De brukar hålla väldigt rent i sina demonstrationer från våldsbejakande aktivister, så vi känner ingen oro inför den. De brukar också informera om de befarar att demonstrationen ska bli kapad. Så det känns rätt tryggt, säger Erik Nord. 

Även organisationen "Vi står inte ut", för ensamkommande barns rättigheter, har sökt tillstånd för informationsmöten och flygbladsutdelning på Eriksberg och vid Svenska mässan under fredagen.

Samtidigt påpekar polischefen att det kan dyka upp manifestationer där deltagarna inte sökt tillstånd. I det sammanhanget nämner han särskilt nazistorganisationen NMR.

– Vi har inget nu som tyder på att de kommer att dyka upp i samband med EU-toppmötet men vi har med det i beräkningen.

Nord uppger att det inte finns några uppgifter om att "icke tillståndsgivna demonstrationer" är på gång, varken från höger- eller vänsterhåll.

Skräckbilden för många poliser, och göteborgare i allmänhet, är EU-toppmötet 2001 då hitresta våldsverkare i det "svarta blocket" ställde till stor skada och förödelse.

Erik Nord ser en minimal risk att detta upprepas.
– Vi upplever inte att det finns någon plattform, någon demonstration, för dem att ansluta sig till. Då tror vi inte att de åker hit på vinst och förlust. Däremot kan de åka hit för att göra något annat, men vi har koll på det.

Nords bedömning är att hotbilden är ganska låg mot EU-toppmötet.

Polisens grundplanering inför EU-mötet gjordes utifrån en "väldigt hög" hotbild. Allt efter som tiden har gått, har denna justerats nedåt.
Trots detta är behovet av poliser stort.
– Det är en väldigt stor kommendering ändå, eftersom det är så mycket fasta arbetsuppgifter, bland annat med personskyddet.

Några siffror på antalet tjänstgörande poliser vill Erik Nord inte uppge. Men han bekräftar att insatsen är större än vid NMR:s försök till demonstration 30 september. Enligt trovärdiga uppgifter deltog då 1300 poliser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.