Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

EU-toppmöte ska hållas i Göteborg

Göteborg ska vara värd för nästa EU-toppmöte. Detta annonserades i ett pressmeddelande tidigare idag. Mötet ska vara en plats för samtal mellan politiker, arbetsmarknad och andra nyckelaktörer i strävan efter ett bättre Europa.

Den 17 november hålls EU-toppmötet i Göteborg. De mest centrala frågorna: att skapa en rättvis arbetsmarknad, sociala trygghetssystem och social dialog. 

LÄS MER: "Roligt att de väljer Göteborg"

– I dessa oroliga tider måste vi visa att vi kan göra skillnad i människors vardag. Därför borde vi alla prioritera ett mer socialt Europa med rättvisa arbetsvillkor, väl fungerande arbetsmarknader och en stark social dialog. Och jag är övertygad om att vi kan ta viktiga steg för att nå de här målen under toppmötet i november, säger statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Vid sidan om statsministern kommer EU-kommisionens ordförande Jean-Claude Juncker står som värd för mötet. Även han optimistisk inför den stundande sammankomsten.

– Utifrån de omfattande samråd som hittills genomförts är det dags att inrätta en europeisk pelare för sociala rättigheter. Det sociala toppmötet för rättvisa jobb och tillväxt i Sverige blir ett viktigt tillfälle för att ge ett nödvändigt momentum till dessa frågor och lyfta dem högt upp på Europas agenda, där de hör hemma, säger Jean-Claude Juncker.

Donald Trump inte välkommen

Senast ett EU-toppmöte hölls i Göteborg var för 16 år sedan. Dagarna – 15 och 16 juni – förknippas också med de våldsamma kravallerna som medföljde, där 53 poliser och 90 demonstranter skadades. Den dåvarande amerikanska presidenten George W Bush närvarade då vid mötet som var en av orsaken till att många demonstrerade. USA:s nuvarande president, Donald Trump, är dock inte bjuden till årets möte.

– Det här är ett EU-toppmöte, så han kommer inte bjudas in, säger Dan Lundqvist Dahlin, pressekreterare vid stadsrådsberedningen, till Expressen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.