"EU-politikerna vet inte vilka vi är"

I de centrala delarna av Göteborg pågår arbetet med EU-toppmötet för fullt. Men på Kvinnocenter i Bergsjön pågår vardagen som vanligt. – Myndigheter och politiker vet inte vilka de här kvinnorna är, säger projektledaren Marianne Lööf.

ANNONS
|

Fyra kvinnor jobbar i köket med att laga färdigt dagens lunch som består av potatis och köttbullar. Samtidigt pågår dagens lektion i svenska i rummet bredvid där ett 30-tal kvinnor deltar under ledning av Shugri Adall. Hon är utbildad sjuksköterska i Somalia innan hon flydde till Sverige. I dag håller hon i svenskalektionerna på Kvinnocenter.

– Kvinnocenter är en viktig mötesplats och bra för att få det dagliga sällskapet. Vi som är här kommer från totalt 25 olika länder och lär oss mycket av varandra, säger Shugri Adall.

"Timmarna på SFI tog slut"

Vid en av platserna runt det stora bordet sitter Nafisa Abdullahzada från Afghanistan. Hon jobbar deltid på ett dagis i Bergsjön men försöker att komma till så många lektioner som möjligt, berättar hon.

ANNONS

– Jag har läst på SFI tidigare, men mina timmar tog slut. Nu fortsätter jag här för att lära mig mer, säger Nafisa Abdullahzada.

"Pengarna räcker inte"

I dag har Kvinnocenter runt 150 medlemmar och nio anställda. Ett medlemskap kostar hundra kronor och medlemmarna får då vara med på aktiviteterna och köpa lunch för 20 kronor.

– För några år sedan var vi 26 anställda, men vi har fått säga upp många. Pengarna räcker inte som vi får i dag, säger Marianne Lööf som är projektansvarig på Kvinnocenter.

I dag får föreningen pengar främst från social resursförvaltning och ABF. Några pengar från EU söker de inte i dagsläget och hon ser det inte som troligt att de skulle kunna få något bidrag därifrån.

"De vet nog inte så mycket om oss"

En dryg mil bort från lokalerna i Bergsjön pågår arbetet med EU-toppmötet för fullt. Men det är inget som märks av under dagens aktiviteter på Kvinnocenter. Svenskalektionen är klar för i dag och i köket står Zahra Hosseini som flydde från Iran på 1980-talet.

– Mitt barnbarn är brandman i centrum. Han säger att jag inte ska gå ut på gatorna i centrum de närmaste dagarna. Men, men, det kanske jag gör ändå, säger Zahra Hosseini och skrattar.

ANNONS

Bredvid henne står Asha Ali som flydde från Somalia i början av 2000-talet.

– Jag vet inte så mycket om de som är på EU-mötet, och de vet nog inte så mycket om oss. Men de får gärna komma hit, säger Asha Ali.

Kvinnocenter i Bergsjön

Kvinnocenter i Bergsjön samlar runt 150 medlemmar och har 9 anställda.

Dagligen ges lektioner i svenska och matlagning vid sidan av andra projekt.

Fem av medlemmarna har fått jobb direkt av Kvinnocentrum och jobbar i dag med verksamheten.

Andra har tidigare fått jobb genom projekt som skapats och lett till anställningar inom till exempel skola eller städning.

Under EU:s toppmöte träffas politiker och arbetsmarknadens parter för att diskutera en rättvis och säker arbetsmarknad i framtidens Europa.

ANNONS