Delegaterna fyllde lyxhotellet Gothia Towers, men efter att ha säkrat EU-toppmötets deltagare – först i hällregn under torsdagskvällen och sedan under snålblåst och kyla under fredagen – så blev delar av kommenderingen inkvarterade i en sovsal. Något som strider mot polisernas avtal.
LÄS OCKSÅ: Boende i Eriksberg hyllar polisen
– I vårt avtal är standarden att vi ska bo i enkelrum. Det fick de flesta, men några fick bo i dubbelrum och några fick bo på den här typen av logement, berättar von Sydow för GP och fortsätter.
– Efter passets slut under en sån här kommendering måste man ha tid för återhämtning så man är pigg och utvilad när man går på igen. Frågan är hur mycket återhämtning kollegorna som bodde där fick.
"Ständig rörelse gagnar inte sömn"
Anledningen till att poliser som är utplacerade utanför egen ort ska sova i egna rum är enkel:
– Om man vill ha en pigg och alert polis dagen efter så är det optimala att man får stänga om sig. Dessutom jobbar vissa dag och andra natt. Om man sover många i samma rum är det ständig rörelse vilket inte gagnar sömn, förtydligar von Sydow.
EU-delegaterna fick bo på Gothia Towers, hur ser du på sovsalarna i jämförelse?
– Jag menar inte att vi ska ha överdådig lyx, men vi ska ha drägliga förhållanden och man ska ha fritid när man inte jobbar. Man ska kunna stänga om sig och göra det man själv vill; titta på tv, lyssna på musik eller gå klädd i bara sockar.
Hon understryker:
– När man ligger ute på en kommendering så är man borta från sin familj i några dagar och livet passerar. Då ska man också kunna vara för sig själv när man inte är i tjänst. Man ska ha drägliga villkor. Det är ingen orimlighet att man ska få sova själv.
Ny baguetteleverantör
Under EU-toppmötet riktades kritik mot den undermåliga macka som poliserna serverades. Det stack särskilt i ögonen på poliserna eftersom delegaterna som de säkrade käkade lunch för 625 kronor per person.
LÄS OCKSÅ: Polischefens ilska – mot baguetterna
Nu har polisen bytt mackleverantör. Enligt polischefen i Storgöteborg gick det inte att fullfölja avtalet.
– Vi hade helt olika uppfattningar. De levererade inte det de lovat så vi skaffade en ny leverantör till idag, säger Erik Nord till GP.
Vad har ni fått för reaktioner?
– Ja, det skämtades om mackorna igår, men de som gett återkoppling menar att det är bra att vi tagit tag i det. Det är viktigt att markera mot leverantören som inte gjorde rätt för sig och mot vår personal att faktiskt bryr oss.
Idag har vi bytt leverantör av baguetter. Helt annan kvalitet. Tack Café Skåne! pic.twitter.com/lfZ9cQiWVQ
— Erik Nord (@AENO98) November 18, 2017
När GP undrar hur det uttalandet rimmar med att en del poliser inhystes i sovsalar blev det ett något annorlunda resonemang:
– En del av insatsen fick sova i logementsliknande förläggning därför att deras verksamhet passade bättre för det. Det kommer vi också betala ersättning för. De hade jour från torsdag till igår, fick inte lämna arbetsplatsen och var tvungna att vara tillgängliga även när de inte arbetade.
Är inte det en ännu större anledning att man ska få sova ut mellan passen?
– Det kan man tycka, men det är grupper som är ganska små i sitt antal och som vi har särskilda behov av. De har särskild utrustning och mer vapen än andra och det krävs därför speciell säkerhet kring utrustningen. Ibland måste dessa poliser landsättas med helikopter och därför passade det bra att de bodde på en militärförläggning.
Polischefen: "Vi får fundera på hur vi ska göra"
Nord lägger dock inte dövörat till kritiken.
– Det har framförts klagomål om att det funkat dåligt. Bland annat för att man tjänstgjorde olika tider och därför kom och gick ur sovsalarna. Det får vi ta med oss till nästa gång och fundera på hur vi ska göra för att få det bästa möjliga resultatet, resonerar polischefen Erik Nord.
Så lägger han in en brasklapp:
– Väljer man det här yrket och att jobba inom en specialenhet så finns det både fördelar och nackdelar. Det här kan vara en nackdel.
Polisförbundets ordförande i Väst menar att det är viktigt att nationella parter inom poliser sitter ner och diskuterar dessa detaljer. Detta särskilt sett till att det är valår nästa år.
– Vi måste komma överens om hur man ska ha det. I och med att det är valår snart så måste alla delar i hur kommenderingarna ska se ut vara klarlagda. Där ingår mat, sömn och andra detaljer. Detta för att skapa så lite friktion som möjligt i det viktiga uppdrag det innebär att säkra nationens säkerhet, avslutar Katharina von Sydow.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.