De nya förvaltningarna för grundskola och förskola rycker allt närmare. Men än återstår ett par saker att redan ut,
De nya förvaltningarna för grundskola och förskola rycker allt närmare. Men än återstår ett par saker att redan ut,

Ett steg närmare skolnämnd

Den 1 juli nästa år kan den nya skolförvaltningen var igång. Men var den sitta är inte klart.

ANNONS
|

I nästa vecka tar kommunstyrelsen nästa steg för att grundskolan och förskolan i Göteborg ska få egna nämnder och förvaltningar. Stadsledningskontoret föreslår att den nya organisationen ska vara på plats den 1 juli 2018.

Kommunalrådet Helene Odenjung (L) tycker att det känns som att det tar en evighet, med tanke på hur länge hon jobbat med frågan.

– Jag hade helst sett att det gjorde det från årsskiftet. Eller tidigare. Men nu när det äntligen händer är det angeläget att det blir bra genomfört, så halvårsskiftet 2018 får gå. Men det får inte dröja längre, säger hon.

Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för skolfrågor är inte lika övertygad om att tidplanen håller.

ANNONS

– Det kan gå om det inte blir något grus på vägen. Det är mycket som ska på plats och det viktigaste för oss är att det ska bli bra för barnen, säger hon.

Stadsledningskontoret bedömer att det kommer att kosta 50 miljoner kronor att genomföra sammanslagningen. Många praktiska frågor är ännu inte klara, som hur organisationen ska se ut och bemannas. I dag finns 36 chefer som på ett eller annat sätt är ansvariga för skolan eller förskolan i de tio stadsdelarna.

En annan fråga rör lokaler. Där behöver stadsledningskontoret besked från politikerna för att kunna gå vidare, säger Jonas Kinnander, direktör för ledningsstaben. Senast i maj måste det bli klart om det ska vara en gemensam placering eller ej – annars blir det svårt att hitta lokaler, bedömer man.

För Helene Odenjung är svaret självklart: den nya förvaltningen måste sitta tillsammans.

– Det har blivit tio olika kulturer och så kan vi inte ha det. Nu måste det bli en fräsch ny start för skolan, med fokus på att höja resultaten.

Karina Pleijel är betydligt mer tveksam.

– Som jag ser det är det viktigt att inte slå sönder det som finns lokalt. Skolorna kommer ju ligga utspritt i hela staden. Det finns risker med långa avstånd.

ANNONS
ANNONS