Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsens beslut på onsdagen innebar en delseger för Kurt Claesson, Johannes Claesson, Lars Axelsson, Lars Uno Bryngeld och Robert Ahlström – fiskare som i åratal kämpat för en djupare farled in till Fiskebäcks hamn. Bild: Thomas Johansson
Kommunstyrelsens beslut på onsdagen innebar en delseger för Kurt Claesson, Johannes Claesson, Lars Axelsson, Lars Uno Bryngeld och Robert Ahlström – fiskare som i åratal kämpat för en djupare farled in till Fiskebäcks hamn. Bild: Thomas Johansson

Ett steg närmare ny hamn i Fiskebäck

Kommunstyrelsen öppnar för muddring i Fiskebäcks hamn. Men ingen verkade vara helt nöjd efter beslutet.

På torsdag i nästa vecka kommer ärendet – som vandrat genom den kommunala byråkratin under fyra år – upp till beslut i kommunfullmäktige. Samma beslut där innebär att fiskarna som vi berättade om i helgen är ett steg närmare att få tillbaka sin hemmahamn.

LÄS MER: Ödesdagen för fiskarna i Fiskebäck närmar sig

Skulle det bli så får fastighetsnämnden i uppdrag att ta fram en samfinansieringslösning och påbörja arbetet med en detaljplan för området.

S vill se en helhetslösning

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) är i grunden positiv till att komma vidare med frågan och att hitta en lösning för fiskerinäringen. Men hon tycker att de borgerliga partierna går för fort fram.

Fiskebäck kanske är det bästa stället. Men vi vill inte gå på så hastigt och gå direkt på detaljplan, som borgarna gör. Vi vill ändå se lite mer på en helhetslösning, säger hon.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är än mer kritiska och vill istället att man ska leta efter alternativa platser att placera de båtar det handlar om på.

V och MP helt emot

Daniel Bernmar, kommunalråd (V), menar att det finns tre tunga invändningar mot att muddra farleden och hamnen: miljöaspekten, de höga kostnaderna samt tidsaspekten.

– Möjligheterna för båtarna att ligga i Frihamnen försvinner innan man ens kommit till ett muddringsskede, säger han.

Det är sex båtar det handlar om. Sedan 20 år kommer de inte in i sin hemmahamn och sedan några år tillbaka lossar de sin fångst i Skagen och ligger för ankar i Frihamnen när de är hemma.

Men om ett halvår behövs kajplatsen i Frihamnen till annat – och några alternativ har kommunen inte tagit fram. I stället måste båtarna sannolikt ligga i Skagen.

Alla är irriterade

Både rödgröna och blå politiker är irriterade över att det blivit så här. Och båda sidor menar att det är den andra sidans fel.

– Det är inte vi som har försenat det i fyra år. Vi har pekat på en lösning, men den har de blundat för, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L).

Daniel Bernmar (V) menar att det är Alliansen som blockerat möjligheten att leta efter alternativa lösningar, genom att så ensidigt titta på Fiskebäck.

– Borgarna, som drivit fram det här, har aldrig öppnat för andra alternativ. Det har aldrig varit en diskussion om det, trots att vi påtalat det gång på gång, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.