Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ett steg närmare giftfritt ris

Forskare vid Göteborgs universitet har hittat proteiner som styr arsenikupptaget i växter. Härmed har genforskningen kommit ett steg närmare giftfritt matris till människor i tredje världen.
- Det faktum att vi identifierat proteinerna är ett viktigt delmål. Det ger oss verktyg att ta fram giftfria växter, säger Markus Tamas, docent i cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Tillsammans med danska kollegor har Markus Tamas under flera års tid studerat de aktuella proteinerna i bland annat matris. Genom att låta proteinerna verka i bagerijäst har forskarna kunnat ta reda på hur arsenik tas upp och bevaras i växter. Härmed har också kunskap förvärvats om hur upptaget kan inaktiveras eller på annat sätt påverkas i en positiv riktning.
- Vi kan minska upptaget, se till att arseniken åker ut igen eller distribueras till de delar av plantan som vi inte äter, säger Markus Tamas.

I många u-länder, där ris utgör stor del av födointaget, bevattnas risodlingarna med vatten från brunnar med hög arsenikhalt. Befolkningen i dessa områden intar härmed indirekt stora mängder av det giftiga och cancerframkallande ämnet. Försök att ta fram rissorter som tar upp mindre arsenik pågår redan. Genom forskarnas upptäckt kommer utvecklingen förhoppningsvis att gå fortare. Men det handlar ändå om flera år, tror Markus Tamas.

- Det är inte ett helt trivialt problem. Många av proteinerna som tar upp arsenik transporterar även ämnen som är viktiga för växterna. Nästa steg är att försöka modifiera proteinerna så att de skadliga ämnena inte tas upp samtidigt som upptaget av näringsämnen lämnas intakt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.