Nils Andréasson, chef för räddningstjänsten i Storgöteborg, är besviken över SU:s beslut.
Nils Andréasson, chef för räddningstjänsten i Storgöteborg, är besviken över SU:s beslut.

Ett oväntat besked

ANNONS
|

Några har gått av sina pass. Andra ska precis börja jobba. På måndagskvällen samlades ambulanssjukvårdarna på Gårda brandstation i ett snabbt informationsmöte. Där fick de beskedet att räddningstjänsten i Storgöteborg förlorat upphandlingen om att sköta ambulanstransporterna.

De samlas i smågrupper innanför entrén och pratar om vad som ska hända nu. Ingen vet något. Men flera har arbetat länge och varit med om att privatiseras förr. En av dem är Lars Ivarsson, med 30 år i yrket:

- Just nu är det tungt. Men vi ska inte döma ut något innan vi vet vad som händer. Låta den nya entreprenören tala om hur de tycker det ska vara.

ANNONS

Det handlar enligt räddningschefen Nils Andréasson om 120 tjänster. Han förutsätter att det privata ambulansföretaget Ulfab tar över personal och köper fordon. För Nils Andréasson kom gårdagens besked som en chock.

- Fy fan. Jag är fruktansvärt besviken. Jag tycker att vi har gjort vad vi kunnat efter vad SU beställt. Vi var kvar som enda offentlig entreprenör med tre privata och vi kan inte konkurrera på lika villkor. Denna gång kan jag konstatera att vi var 5-7 miljoner dyrare per år än de som vann, säger Nils Andréasson.

Han tycker att beskedet känns otacksamt. Att räddningstjänsten varit pådrivande när det gäller att utveckla svensk ambulanssjukvård. Och nu får man nej.

- Nu ska vi gå igenom bedömningsgrunderna till avtalet. Men det viktigaste är att övergången blir smidig för de anställda, säger Nils Andréasson som tycker att beskedet kom extra olämpligt precis före jul.

Dennis Lindström har nyss gått på sitt nattpass. Han sitter uppflugen på ett bord och skakar på huvudet. Han har tre år i yrket och tror att det kommer att gå bra. Men att ovissheten är jobbig. Kommer arbetskamraterna att spridas ut nu?

- Allt är möjligt men jag hoppas att vi får hålla ihop. Arbetsbelastningen är hård i Göteborg och det ställer extra krav, säger Dennis Lindström.

ANNONS

Gruppen vid entrén växer. Någon frågar hur väl man känner till den nya entreprenören. De som var med när Mölndal privatiserades i början av 1990-talet pratar om den kulturkrock de upplevde då. Om hur arbetstiderna gick upp och lönen ner de första tiden. Att man fick strida innan man kom överens med den nya arbetsgivaren.

Det blir tyst. Några suckar. Dags att jobba.

ANNONS