Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Ett förbud är inte lösningen"

Folk behöver någonstans att bo - inte förbud mot att bo trångt. Det sade Kicki Persson på Hyresgästföreningen när GP samtalade med några kvinnor i trångboddhetens Hjällbo.
De sitter vid ett bord inne i Hyresgästföreningens lokaler i Hjällbo: ordföranden för den lokala föreningen på Bergsgårdsgärdet - Amal Said - och Kicki Persson, tillsammans med två boende i området.
De resonerar kring planerna på att begränsa antalet vuxna per lägenhet i Göteborg.
- Det är fel. Det finns inte tillräckligt med stora lägenheter, säger Amal Said.

Kvinnorna säger att familjebildningen ofta ser annorlunda ut i Hjällbo än i andra delar av staden.
Många har tre, fyra, fem barn. Samtidigt är inflyttningen stor. Inte sällan delar man lägenhet med syskon, mor- och farföräldrar eller syskonbarn, som flytt från sina hemländer.
Men trångboddhet ska inte förstås som ett flyktingproblem, utan en bostadspolitisk fråga, säger Kicki Persson. Det allt överskuggande problemet stavas bostadsbrist.
- Lösningen är inte att förbjuda folk att bo trångt. Tänk själv. Om din syster kom hit från ett land och frågade om hon fick bo hos dig, hade man sagt nej? Även om man vill säga nej så kan man inte det.

En av kvinnorna som bor på Bergsgårdsgärdet berättar om sin situation, men hon vill inte ha med sitt namn eller ställa upp på bild.
De bor, säger hon, elva personer i fyra rum och kök: hon, pappan och deras 19-årige son, som pluggar på Chalmers. Dessutom de övriga sex barnen och en ung, kvinnlig släkting och hennes 18 månader gamla dotter.

Enligt Kicki Persson och Amal Said skulle de planerade reglerna slå helt fel.
- Det är ju flera tusen sökande på varje lägenhet i Göteborg, säger Kicki Persson. En kille som hörde om de nya reglerna sa: "men herregud, Kicki, du fattar väl att de inte kan ta ett sådant beslut. Då får de ju tömma halva Hjällbo!"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.