Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ett 100-tal barn bjöd på cirkus

Ett 100-tal barn från sex olika stadsdelar i Göteborg visade sina cirkuskonster när Cirkus unik bjöd på föreställning på lördagen.

Föreställningen gavs i Brewhouse lokaler i Gårda där det övergripande temat var staden. Barnen uppträdde med fyra olika föreställningar som hette torg, park, trafik och nöje och torggänget var först ut.

Tallulah Whitaker, 9 år, går på den internationella skolan ISGR i centrala Göteborg och blev cirkusbiten när hon hängde med sin kompis på en föreställning med Cirkus unik.

– Här får man göra grejer som man aldrig gjort förut och det är jätteroligt, berättar hon.

"Man behöver inte vara rädd"

Linda Mohamed, 9 år från Frölundaskolan, anser att hennes bästa gren är trapets.

– Man behöver inte vara rädd, det finns en tjock matta på golvet om man skulle ramla ner.

Båda är, liksom kompisen Zahra Mohammedi, 8 år, från Ängåsskolan, klädda i röda tröjor och ögon kantade med rött smink i form av en ögonmask och lite glitter.

– Det var min fritidsledare som fick med mig i cirkusen, berättar hon.

Grundaren av Cirkus unik

Bakom idén till lördagens show stod Elin Lütke, cirkuslärare och en av grundarna av Cirkus Unik. En kvart före första föreställningen samlade hon alla barnen:

– Det här är som ett jättestort kalas och det gör ingenting om ni gör för fel, vi hjälper er och det viktigaste i dag är att ni har roligt.

Barnen som medverkade är mellan 6 och 12 år och i publiken fanns kompisar, föräldrar, syskon och andra engagerade. Och det är barnen själva som har bestämt vad föreställningen ska handla om, valt musik och koregrafi.

– För ett år sedan kändes detta bara som en galen dröm jag hade, att få med alla barnen i en enda stor föreställning, och nu är det på riktigt och jag kommer nog inte att kunna hålla tårarna tillbaka, säger Elin Lütke.

Startade 2014

Cirkus unik startade 2014 i Majorna i Göteborg med 14 barn. Idag finns det 14 grupper i olika stadsdelar med totalt 178 barn som tränar en gång i veckan i gymnastiksalar på olika skolor runt om i Göteborg. Bakom projektet står också bland annat Kulturskolan i Göteborg. Syftet är att få barn och föräldrar med olika bakgrund kan att träffas och skapa nätverk.

– Vi behöver vara där barnen är och nästa år hoppas vi kunna starta grupper i Hisings Backa och Hjällbo, säger Elin Lütke.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.