Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ett år sedan första fallet av covid-19 i Göteborg

Sent på kvällen för precis ett år sedan kallade Västra Götalandsregionen till presskonferens. Det första fallet av det nya coronaviruset hade nått Göteborg. Sedan dess har 114 769 personer i Västra Götaland testats positivt för covid-19 och 2 070 avlidit i sjukdomen.

Fyra personer på rad bakom ett litet bord. Inte ens för de främsta experterna var fysisk distansering ett begrepp, när regionen kallade till presskonferens på kvällen den 26 februari 2020.

Budskapet var kärvt, men inte helt oväntat: en person i 30-årsåldern hade testat positivt för det nya coronaviruset. Han hade varit utomlands, i norra Italien.

– Vi bedömer att han blivit smittad där, sa smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg på presskonferensen.

Lugnande besked

Samtidigt förmedlade deltagarna på presskonferensen ett visst hopp. Smittspårning pågick fortfarande, men bedömningen var att det inte fanns någon större risk för ytterligare smittspridning. Och i samma artikel i GP dagen efter gav statsepidemiolog Anders Tegnell lugnande besked: man kommer att hitta smittade personer tidigt och bryta smittkedjorna.

Under veckorna som följde tog smittspridningen fart på allvar i Stockholm. I Göteborg gick det långsammare och en månad efter det första fallet vårdades ett 30-tal personer på sjukhus i hela Västra Götalandsregionen.

Men sedan började antalet smittade – och antalet inlagda – öka i snabb takt. I början av maj, när den första vågen nådde sin kulmen var trycket på iva stort, nästan 100 personer vårdades på intensiven för covid-19.

Fler inlagda under andra vågen

För sjukvården blev sommaren och inledningen av hösten något lugnare, men i mitten av november ökade vårdbehovet återigen snabbt. Statistik från Västra Götalandsregionen visar att den andra vågen innebar att ännu fler covid-patienter lades in under vintern. Toppen nåddes den 5 januari, då 552 patienter låg inlagda på något av regionens sjukhus – 150 fler än under toppen i maj 2020.

Trycket på sjukvården har minskat något sedan dess och i dag ligger 308 personer inlagda med covid-19 i Västra Götalandsregionen.

Enbart på Sahlgrenska universitetssjukhuset har totalt 3 628 personer vårdats under året, varav 440 på intensiven.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.