Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ethels hund Ozzy brann inne när luftkonditioneringen exploderade

För en månad sedan totalförstördes en lägenhet i Ulricehamn efter att en luftkonditionering exploderat och orsakat en kraftig brand. 85-åriga Ethel Petersson klarade sig, men hunden Ozzy brann inne.
– Det var ett riktigt trauma, han var mitt allt, säger Ethel Petersson.

En onsdagskväll strax före midsommar gick pensionären Ethel Petersson och lade sig för kvällen med hunden Ozzy vid fötterna. Sovrummet hade blivit svalt när hon precis som vanligt stängde av luftkonditioneringen.

– Jag hade nog inte hunnit somna när det plötsligt smällde till och började brinna, säger Ethel.

Hon försökte släcka branden med det lilla vatten hon hade till hands, men utan resultat, och till slut tvingade de stora lågorna henne att söka skydd på balkongen, vilket även Aftonbladet berättat om.

– Jag försökte ta med mig hunden, men det brann så kraftigt så det gick inte. Som tur var fick jag med mig telefonen så att jag kunde larma.

LÄS MER: Lägenhet i brand – person räddad från balkong

Ethel och Ozzy hade levt ihop i tio år

När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad. Fönstren hade sprängts, lågorna slog ut från lägenheten och Ethel var helt svart av sot.

– Brandmännen fick lyfta ut mig. Jag ropade på hunden men det var så överfullt med lågor, säger hon.

Ethel räddades från branden, men hunden Ozzy brann inne. Då hade de levt tillsammans i tio år.

– Det var ett riktigt trauma, han var mitt allt.

Ethel fick Ozzy när han bara var sex månader gammal. Han var en lurvig blandras mellan pudel och tibetansk spaniel som var både sprallig och lugn.

– Många älskade honom och han ville bli klappad av alla. Han var väldigt social, men inte med hundar. Tjejer gick bra men hanhundar ville han inte prata med, säger Ethel.

LÄS MER: Hunden Zoe försvann i skogen – hittades efter en månad

Vill ha kompensation från tillverkaren

Tiden efter branden har varit svår. Efter flera dagar på sjukhus återhämtade hon sig från skadorna, men hon har fortfarande problem med lungorna efter att ha andats in stora mängder rök. Och saknaden efter Ozzy är stor.

– Jag mår inte särskilt bra, men det får väl ta sin tid. Jag ska få psykologhjälp och en diakon ska komma hit. Ju mer man pratar om det, desto bättre känns det.

Efter händelsen har hon fått hjälp från barn, vänner och grannar, och medan lägenheten sanerats har hon fått ett tillfälligt boende och ersättning från försäkringsbolaget.

Enligt polisen orsakades branden av luftkonditioneringen och inga brottsmisstankar tillskrevs händelsen, enligt Ulricehamns Tidning. Ethel hoppas därför även kunna få någon kompensation från företaget som tillverkat luftkonditioneringen.

– Det är det värsta jag varit med om, säger Ethel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.