Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Estländsk ilska mot Landvetter efter EU-toppmötet

Den estländske ambassadören Merle Pajula är starkt kritisk efter att landets delegation blev försenade hem efter EU-toppmötet i Göteborg. I en skrivelse till UD skriver hon att dörren till deras flygplan stängdes mitt framför näsan på dem och i stället lyfte utan landets premiärminister Jüri Ratas, rapporterar GT. – Någonstans har vi brustit i kommunikationen, säger Flygplatsdirektören Charlotte Ljunggren till GP.

Problemen för den estländska delegationen uppkom efter att själva EU-toppmötet hade ägt rum i Eriksbergshallen och delegationen hade eskorterats ut till Landvetter under polisbeskydd. 

Landets premiärminister Jüri Ratas hade då bråttom hem för ett möte i huvudstaden Tallin, men när sällskapet kom fram till flygplatsen fick de vänta i ett vip-rum istället för att kliva på sitt plan. Samtidigt uppger ambassadören Merle Pajula att de kunde se hur två andra länders delegationer transporterades från samma VIP-rum till sina väntade plan, enligt en skrivelse till UD som GT har tagit del av. 

Flygplansdörren stängdes

När estländarna väl skulle kliva på sitt plan stängdes flygplansdörren mitt framför näsan på dem enligt Merle Pajula. 

Samtidigt uppger hon att andra passagerare passerade sällskapet och fick kliva ombord. 

– Sådant här händer bara inte folk efter ett möte. Mötet var hållet på ett väldigt bra sätt, det var ett briljant möte och allt gick väldigt smidigt fram till detta sista tillfälle, säger Merle Pajula enligt GT. 

I skrivelsen uppger Pajula att hon efter händelsen krävde en förklaring av Swedavias personal på Landvetter flygplats och att hon då fick reda på att det var pilotens beslut att lämna kvar delegationen på plattformen. När hon frågade efter namnet på piloten menar Pajula att hon blev ignorerad. 

"Respektlöst"

Efter att premiärministern Jüri Ratas kansli i Tallin ordnade fram en annan flygresa kom delegationen till sist hem till Estland – men var då så pass sena att premiärministern inte kunde medverka på sitt planerade möte. 

"Att inte informera Premiärministern och delegationen, om läget och ändringar i reseplanerna eller ge någon förklaring till röra är helt enkelt respektlöst", skriver den estländske ambassadören till UD. 

Händelsen utreds nu av Swedavia som driver Landvetter flygplats. Flygplatsdirektören Charlotte Ljunggren säger till GP att det startats en analys av händelsen.

 – Vi mottog i förra veckan ett brev från UD gällande att den estniska delegationen inte är nöjda med hur de blev behandlade. Självklart tar vi till oss av kritiken och tar in och utvärderar frågan. Mötet var ju jättestort och det var väldigt många organisationer som skulle samverka. Vi har startat en analys av vad som gick bra och vad som kunde gjorts bättre. Någonstans har vi brustit i kommunikationen, säger Charlotte Ljunggren till GP.

Hur kan en sådan här sak hända?

– Hur eller vad som har hänt kan vi inte uttala oss om än. Först måste vi ta reda på vad som egentligen hände och om det som står i brevet stämmer så vill vi be om ursäkt. Men av brevet att döma har vi kunnat konstatera att de inte är nöjda, och det är naturligtvis beklagligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.