Essy Winnerholt Lundmark

ANNONS
|

”Det finns ett väveri i Båstad där de handväver mattor efter textilkonstnären Märta Måås Fjetterströms tradition. När jag besökte dem och gick in på garnlagret började jag gråta. Det var så fantastiskt. Där fanns precis alla nyanser, färgerna bara flöt utan slut. Jag kan inte förklara hur fint det var. Textil­konst värderas inte alltid så högt men jag ser verkligen guld i de här materialen och teknikerna.

Både mamma och mormor var sömmerskor och när jag var liten hade mamma tygaffär. Jag fick ligga i en vagga bakom kassan och mamma brukar säga att jag har textildammet i lungorna redan från födseln.

ANNONS

Det jag gör allra mest är att sticka. Jag lärde mig när jag var sju och sedan dess har jag stickat jämt. Det lockar mig att stickning är så skulpturalt, plaggen är en sorts skulpturer som växer fram.

Det handlar förstås mycket om kläder också. Redan som barn brukade jag sitta och bläddra i de där trendbiblarna som kommer i Elle. Jag hade koll på alla stora designers. Vi hade inte så mycket pengar så om jag ville ha ett speciellt plagg fick jag skapa det själv. Mamma hade enormt mycket tyger, knappar och dragkedjor så på det sättet hade jag ändå stor ­materiell frihet.

På gymnasiet läste jag textil och konfektion, sedan textilt konsthantverk på Stenebyskolan och efter det började jag plugga modedesign i Oslo. Men där slutade jag ganska snart: jag blev gravid och flyttade hem till Göteborg igen. Jag hade bara varit ihop med min kille i fyra månader och behövde ju lära känna honom, nu när vi skulle ha barn. Så jag började läsa textildesign på Borås högskola. Det är ett av de bästa val jag gjort. Jag trivdes ändå aldrig riktigt i Oslo.

När jag skapar något vill jag att det ska kännas som Essy. Oftast är det mycket färg och glitter, det måste finnas ett glittrigt sug. Lite skatkänsla. Man ska vilja plocka med sig sakerna hem. Det taktila är viktigt, fingret ska uppleva en förändring och man ska vilja känna på tygerna. När kungen besökte Textil­högskolan visade jag honom ett tyg med svällpasta, det ser ut nästan som marshmallows. Jag tyckte faktiskt att han såg ut att vilja pilla på tyget.

ANNONS

När jag skapar måste jag ha total input. Jag har på både tv och musik på högsta volym, springer runt mellan olika projekt och skissar, kladdar färg, klipper och river och blaffar på. Först är det ångest men efter ett tag: lycka, eufori och en känsla av total kontroll. Efter en sådan session sover jag alltid jätte­gott på natten.”

Essy Winnerholt Lundmark medverkar med textilprodukter på Röda sten konsthalls juldesignmarknad i helgen.

Mer om...

NAMN Essy Winnerholt Lundmark.

ÅLDER 26 år.

BOR Bagaregården.

GÖR Stickar, gör tygtryck och formger mönster. Läser andra året på textildesignprogrammet på Högskolan i Borås.

MIN BÄSTA LÖRDAG Tidig frukost, promenad runt Haga och Magasins­gatan och lunch på en av de italienska krogarna på Kungshöjd. På kvällen lagar min sambo middag och vi dricker vin med vänner.

ANNONS