Dario Espiga (S).
Dario Espiga (S).

Espiga (S): "Inte rimliga skillnader"

ANNONS
|

- Personligen tycker jag naturligtvis inte att det är rimligt med så stora skillnader mellan olika grupper av anställda inom staden, säger Dario Espiga och tar särskilt upp det faktum att många kvinnor arbetar i förvaltningar som skjuter till minst pengar till friskvård.

Läs också: Friskvårdsbidrag från 500 kronor till 5000

Det handlar om anställda inom förskolan, äldreomsorg och hemtjänst. Men också anställda inom den förvaltning Dario Espiga själv ledde under förra mandatperioden, Social resursförvaltning.

- Vi har alltid betraktat Social resursförvaltning som en social verksamhet nära stadsdelsnämnderna, men jag är inte förvånad. Vi har ett samhälle som prioriterar de som arbetar med maskiner och teknik framför de som arbetar med människor. Det är något vi måste vända på.

ANNONS

Dario Espiga utesluter inte att det kan krävas en mer aktiv personalpolitik för att jämna ut skillnaderna och kopplar friskvårdsarbetet till arbetet för en mer socialt hållbar stad.

- När man pratar om jämställdhet och en hållbar stad måste vi krympa skillnaderna i folkhälsa mellan olika grupper. I februari kommer en rad åtgärder för att minska den folkhälsoklasstrappa som finns men kanske måste vi även vara mer aktiva också i personalpolitiken, säger Dario Espiga.

- Just de personer som får minst, de inom vården till exempel, skulle kanske behöva stimuleras mer till att träna sina ryggar. Frågan är om vi ska försämra för några eller förbättra för många. Det är en fråga som vi får ha i kommunstyrelsen.

GP:s genomgång visar att det skiljer tio gånger mellan de verksamheter i kommunen som ger de anställda minst respektive mest i friskvårdsbidrag: från femhundra kronor i stadsdelsförvaltningarna och uppemot femtusen kronor årligen i ett antal kommunala bolag.

Utöver bidragssummorna erbjuder verksamheterna olika grad av subventioner och träningsprogram, men det är inget som uppväger de stora skillnaderna. De kommunala bolagen har också fler friskvårdstimmar på arbetstid och har oftare också fri eller subventionerad massage på arbetstid.

Göteborgs spårvägar och Idrott- och föreningsförvaltningen har organiserat friskvårdsarbetet på ett helt annat sätt. Spårvägen har inget bidrag, utan ersätter det med generösa rabatter och fria motionstillfällen hos till exempel Friskis och Svettis. Idrott- och föreningsförvaltningens anställda - som ofta själva arbetar med friskvårdsfrågor - har "fri tillgång till förvaltningens anläggningar såsom bad och gym och ledarledda aktiviteter"

ANNONS

ANNONS