Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ersättningstrafiken var inte tillgänglig för alla

Tågen var inställda på lördagskvällen. Ingen buss fanns anpassad för permobiler till Alingsås. Notan för Tina Berglunds taxi slutade på 1 290 kronor. Nu lovar Västtrafik betala.

I helgen var tågen inställda på Göteborgs Central på grund av underhållsarbete och ersättningbussar sattes in. Men på lördagskvällen fanns inga bussar mot Alingsås som kunde ta med permobiler.

- Jag och min sambo Tina skulle hem med bussen som gick 20.45. Det var en vanlig turistbuss och chauffören hade ingen möjlighet att ta med permobilen, säger Susanne Olsson.

Inte på hela kvällen gick det några anpassade bussar och paret började bli lätt förtvivlade.

- Vi funderade ett tag på om vi skulle vara tvungna att ta in på hotell.

Då fick de hjälp av en trafikledare från Västtrafik som fixade fram en färdtjänsttaxi.

- Vi åkte med i god tro men när vi kom fram undrade chauffören om vi skulle betala kontant eller med faktura.

Tina Berglund har inte färdtjänst under sommarhalvåret eftersom resandet ändå funkar bra med Västtrafiks ordinarie anpassade färdmedel.

- Vi blev väldigt förvånade att vi skulle betala alls. Nu vet vi inte om vi får pengarna tillbaka från Västtrafik, säger Susanne Olsson.

Det är först när GP ringer som Västtrafik blir uppmärksammad på vad som hänt.

- De ska naturligtvis inte betala det priset utan betala som en vanlig resa. Vi får även kompensera för strulet, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Han säger att någonting har gått galet med kommunikationen.

- I det här läget så har vi använt alla tillgängliga bussar och då är det bussar som vi normalt inte kör med, turistbussar och andra.

Varför inte resenärerna till Alingsås har fått information om att de inte ska betala för taxi vet han inte.

- Det kan jag inte svar på men uppenbarligen har det blivit fel i kommunikationen. Detta har varit ett undantagsfall i samband med avstängningen av Göteborgs Central.

Han håller med om att informationen kunde varit bättre.

- Ja absolut, och det är något vi får ta med till nästa trafikomläggning. Avstängningen har varit en jättestor utmaning, inte bara för oss utan för alla tågoperatörer, säger Kristian Lans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.