Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/12

Eriksberg rustar för EU-topparnas ankomst

Förberedelser är i full gång på Eriksberg inför toppmötet. EU-Mötet: På fredag kommer EU:s toppolitiker till Eriksberg. Samtidigt som polisen rustar är boende oroliga för eventuella demonstrationer, skadegörelse och hur de ska ta sig till jobbet.

Eriksbergshallen förbereds för att stå värd för EU-toppmötet på fredag. När polisen på måndagskvällen informerade boende på Eriksberg om säkerhetsåtgärderna ville många ha svar på sina frågor. Omkring 170 personer dök upp och först efter att en ny lokal ordnats kunde mötet börja.

Annika Safakho tycker inte att det känns bra att ha mötet utanför dörren.

– Det finns inte så mycket information för oss som har barn i skolan och barnen har mycket frågor. Jag känner mig inte orolig för själva mötet, utan för om det händer något oförutsett. Men det kommer ju finnas mycket poliser på plats och det får bli en dag där man inte riktigt kan göra allt som vanligt, säger hon. 

Läs också: Så påverkas trafiken under EU-toppmötet - område för område

Kritisk mot politikerna

Naem Chetaar bor precis utanför avspärrningarna. Han är besviken över att det inte fanns några politiker på plats för att svara på frågor.

– Vi bor på bottenvåningen med stora glaspartier och små barn. Dessutom vänder vi uppochner på hela staden för ett kort möte. Det är inte rimligt. Men politikerna är inte här. Någon ansvarig borde ha varit här, säger han.

Alldeles bredvid Eriksbergshallen ligger Kajens servicebutik. Affären kommer att få stänga under EU-toppmötet. Behroz Ojagh i kassan förstår inte hur man kan fatta ett sådant beslut.

– Två poliser kom och lämnade information om att de ska spärra av hela området. Det nummer de lämnade ringde vi för att försöka få dispens. Jag har ringt varje dag sedan dess och försökt få besked. För en stund sedan sa de att vi måste hålla stängt. Det är bedrövligt. Hur kan man tvinga någon att hålla stängt och sedan inte ge någon ersättning för det? 

Läs också: De ska demonstrera under EU-toppmötet

Orolig för bråk och upplopp

Även i Tempobutiken lite närmre älven är toppmötet det givna samtalsämnet. I kassan sitter Sofia Yrhed, som också är en av ägarna till butiken, men hon har inte så mycket information att ge till kunderna, mer än att butiken ska försöka hålla öppet så långt det är möjligt.

– Det är klart det påverkar när ingen kan komma hit. De som bor här i huset har sagt att polisen ska ha krypskyttar på taket. Jag hoppas bara att det inte blir bråk och upplopp. Förluster är en sak men bara de inte krossar våra rutor. Vi kan inte sitta hemma och vara oroliga så därför kommer vi att vara här, säger hon.

Insatsen i samband med att 28 stats- och regeringschefer ska samlas i Göteborg är en av de största någonsin för den svenska polisen. 

Poliser på taken

Under mötet kommer framkomligheten för boende vara kraftigt begränsad på grund av säkerhetsarrangemanget.

Erik Nord, polischef Storgöteborg, vill inte uttala sig om eventuella krypskyttar på taken.

– Vi uttalar oss inte om vilka säkerhetsåtgärder som vi vidtar men de är i paritet med andra västerländska länders. Man kan använda sig av distansskydd där pricksskyttar kan vara en sak men hur och om vi genomför sådana åtgärder vill jag inte säga, säger han.

Polisen har dock gått ut med en vädjan till boende med utsikt över mötesområdet att inte vistas på balkonger eller i fönster när delegaterna är på plats.Tobias Bergkvist, sektionschef vid säkerhetspolisen, ville dock avdramatisera polisens förfrågan under mötet på måndagskvällen. 

– Det kommer finnas poliser med kikare på taket för att se om något händer. Det innebär inte att det är farligt att ställa sig i ett fönster. Men vi vill vädja till er att göra det lätt för polisen. Om det är fullt med folk i fönstren blir det svårare att spana efter hot, meddelade Tobias Bergqvist, sektionschef vid säkerhetspolisen under mötet.

Håkan Frank, kommunpolis på Hisingen som också deltog vid informationsmötet, tycker inte att de boende ska vara oroliga för fredagen.

– Vi har planerat det här under lång tid och har en väl anpassad polisstyrka på plats. Sen kan allt hända, men man ska inte vara orolig. Det är ett EU-toppmöte hemma på deras gård. Det är en speciell dag då man får göra vissa eftergifter och vi ber dem ha förståelse för det, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.