”Eriks” skuld bara växer och växer

ANNONS
|

Just nu är 1 929 bilar registrerade på honom. Han är en så kallad bilmålvakt. Själv lever han på existensminimum och kommer aldrig att få råd att ha en egen bil på riktigt.

Eriks egen förklaring till situationen är en berättelse om alkoholproblem och strul i ungdomen.

–Mina kompisar kunde inte ha sina bilar registrerade på sig själva, så jag ställde upp. Det har jag ångrat, säger han i telefon till GP.

–Mitt personnummer började cirkulera, till sist i hela landet. De stal det helt enkelt och de förfalskar min namnteckning på registeringsbevisen som följer bilarna.

–Det kommer hela tiden lappar om nya registreringar. Jag har försökt förklara för Transportstyrelsen. En socialassistent hjälpte mig att ringa för 15 år sedan. Jag bad dem sluta registrera bilar på mig. Men det bara fortsatte. Kopiorna skickas till mig. Vem som helst kan se att det inte är jag som skrivit under. Men bilregistret godtar till och med textade underskrifter.

ANNONS

Erik har också försökt få skyddad identitet, åtminstone fyra nya siffror på slutet i personnumret, säger han.

–Men det gick inte för jag ansågs inte hotad. Jag flyttade till Norrland och bytte namn, men det hjälpte inte. Lapparna från bilregistret fortsatte komma.

Erik vet inte hur många bilar han har registrerade på sig i dag.

–Kanske 3 000–4 000, gissar han.

Enligt Transportstyrelsen är det 1 929 just nu. Många av de bilar som registrerats under 30 år på honom har vid det här laget skrotats eller ställts av.

Skulderna har växt.

–Nu är det så mycket så jag bara struntar i det. Jag kan aldrig få rätsida på mitt liv, säger Erik.

Han bor ihop med en kvinna icentrala Göteborg. Något eget hyreskontrakt kan han inte få, inte heller egen telefon eller bankkort.

–Kronofogden tar allt av min pension ner till existensminimum. Jag kan aldrig köpa kläder, inte gå och klippa mig, har knappt så det räcker till mat hela månaden. Det här har förstört mitt liv och jag har inget annat att hoppas på, säger han.

Hur kan då registreringarna på Erik fortsätta utan att det ringer en klocka hos Transportstyrelsen?

Utredare Andreas Wedén förklarar att ägarbyten registreras per automatik och utan handpåläggning. Datorerna som scannar av inskickade registreringsbevis och registrerar ägarbyten har inget larm som slår till vid ett visst antal registreringar på samma person.

ANNONS

–Det kan vi inte ha eftersom det i dagens lagstiftning inte finns någon begränsning av hur många bilar man får äga, säger han.

Däremot finns det möjlighet för den som misstänker att han eller hon blir utnyttjad som målvakt, att få stopp på nya registreringar.

–Vi kan lägga in en markör vid personnumret så att ärenden som rör detta nummer undantas från automatiken och i stället hanteras manuellt. Då ringer vi upp personen som registrerats som ny ägare och frågar om ett ägarbyte verkligen skett.

–Jag vill uppmana den som tror sig utnyttjad att reagera snabbt och kontakta Transportstyrelsens kundtjänst så fort som möjligt, säger Andreas Wedén.

Fotnot: Erik heter egentligen något annat.

ANNONS