När Erik var på gymmet bröt sig tjuvarna in i hans skåp i omklädningsrummet.
När Erik var på gymmet bröt sig tjuvarna in i hans skåp i omklädningsrummet.

Eriks nyckel stals på gymmet – tjuven länsade lägenheten

Medan Erik, 25 år, tränade på gymmet, bröt sig tjuven in i hans skåp och tog hans nyckel. När han kom hem var hela lägenheten länsad. Nu vill han varna andra för att lämna värdesaker i skåpet på gymmet.

ANNONS
|

I onsdags var Erik ledig från jobbet. Under förmiddagen gick han till gymmet för att träna. Erik är medlem hos Nordic Wellness och är på gymmet i Olskroken flera gånger i veckan.

Tillbaka i omklädningsrummet efter träningen hittade han först inte sitt skåp.

–Jag har ett litet speciellt hänglås, men såg det inte någonstans. Till sist tittade jag i skåpet där jag mindes att jag hade hängt mina kläder, säger Erik.

Därinne låg hans jacka, men plånbok och nycklar fanns inte kvar. Snabbt tog han sig till receptionen där en annan kille, som också fått skåpet uppbrutet, redan pratade med en anställd.

ANNONS

Erik ringde banken och spärrade sitt kort och kontaktade sedan sina föräldrar som gav honom rådet att skynda sig hem så att ingen skulle göra inbrott i lägenheten.

På hemvägen ringde han polisen för att anmäla stölden av plånbok och nycklar. Polisen han pratade med rubricerade det som personrån. Men snart skulle rubriceringen bli en annan. Med polisen i örat upptäckte Erik att lägenhetsdörren stod öppen.

- Polisen jag pratade med sa att jag skulle gå därifrån och ställa mig på gatan för att invänta en patrull, säger han.

Efter en halvtimmes väntan kom polispatrullen och tillsammans gick de upp i lägenheten. Och det var ingen tvekan om att det handlade om ett inbrott.

–Jag fick en chock när jag såg hur det såg ut i lägenheten, säger Erik.

Allt innehåll i skåp och lådor hade tömts ut; allt han ägde låg huller om buller.

Erik trodde första att det enda som var stulet var datorn, men snart skulle det visa sig vara betydligt mer.

– Alla hygienartiklar var borta, till och med deodorant och tandborste. Och alla mina kläder, säger han.

Tillsammans började Erik och föräldrarna att röja i lägenheten, men till sist orkade han inte vara kvar utan åkte med hem till föräldrarna.

ANNONS

–Jag mådde dåligt av att vara i lägenheten. Jag kände mig inte trygg, det var som att jag har blivit berövad min frihet, säger han.

Nu har ytterligare några dygn gått sedan inbrottet, men Erik vågar fortfarande inte sova ensam i lägenheten utan han bor hos familjen eller vänner.

–Jag känner mig inte hemma i min egen lägenhet längre. Det är som att någon vänt ut och in på mig, gjort intrång på min person, säger han.

Genom sitt försäkringsbolag har han fått psykologhjälp.

–Jag trodde inte att jag skulle ta det så hårt, men jag känner mig helt tom utan mina personliga tillhörigheter, säger han.

Som tur är blev han inte av med mobiltelefonen. Den hade han på sig när han tränade. Tur i oturen hade han veckan innan lämnat in sin kandidatuppsats som annars hade försvunnit med datorn.

Erik säger att han har fått bra stöd från gymmet och vill inte att någon skugga ska falla över dem. Än har han däremot varken vågat eller orkat gå dit.

–Tidigare var gymmet en självklar del av min vardag, men nu känner jag mig inte trygg där heller.

ANNONS

På Nordic Wellness beklagar man det Erik har råkat ut för.

–Vi arbetar väldigt mycket med säkerhet och försöker skapa en familjär stämning på gymmen. Man måste vara medlem för att komma in och vi har både larm och övervakning, säger Stefan Wikstrand, regionchef för Nordic Wellness.

En övervakningsfilm är överlämnad till polisen.

Gymkedjan har 114 klubbar över hela landet och Stefan Wikstrand säger att det är ytterst sällan som skåp blir uppbrutna.

Efter det som inträffat på anläggningen i Olskroken ska man se över rutinerna för att förhindra stölder i framtiden.

För Erik är det lång väg tillbaka innan han kommer känna sig trygg i sitt hem och på gymmet igen. För att inte fler ska råka ut för det han har varit med om vill utfärda en varning.

–Tänk på att inte lämna värdesaker i skåpet när du tränar, säger han.

Fotnot: Erik heter egentligen något annat.

ANNONS