Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Polischefen Erik Nord att det behövs en "stor offentlig utredning" om demonstrationsrätten. 

Erik Nord: Utred rätten att demonstrera

Efter nazistdemonstrationen anser polischefen Erik Nord att det behövs en "stor offentlig utredning" om demonstrationsrätten. Han vill också se en tydligare lagstiftning kring brottet hets mot folkgrupp.

Som chef för Göteborgspolisen har Erik Nord de senaste veckorna fått en hel del kritik för polisens beslut att bevilja NMR tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg. Tillståndet krymptes därefter i två steg: först av förvaltningsrätten vad gäller marschens längd och i fredags av kammarrätten som minskade tiden med en timme.

Historikern Heléne Lööw hävdade i en av GP:s granskande artiklar om NMR, att polisens tillståndsgivning ändrats sedan 2012. Sedan dess har polisen tagit mindre hänsyn till tredje part, när de ger tillstånd för nazister att marschera.
 

Nazisterna mer juridiskt slipade nu

Erik Nords svar på detta är att det är tveksamt om polisen tidigare gjorde rätt.

– En del beslut som togs tidigare var inte rättsligt grundade, exempelvis att hänvisa demonstrationsplats långt utanför städerna. Nazisterna var inte så rättsligt slipade då, men det är de nu.

I kritiken mot polismyndigheten har också legat att den inte tog hänsyn till det viktiga judiska firandet av Jom Kippur i lördags.

Erik Nord bekräftar att polismyndigheten inte tog hänsyn till detta firande när beslutet fattades.

– För mig har det handlat om en teknisk säkerhet – av typen: håller den här bron eller 'det får inte vara för många personer i ett tält'. Den säkerhet som man nu talar om är mer en känsla av trygghet. Det är också något som kan ingå i en utredning av demonstrationsrätten, tillsammans med exempelvis frågan om vem som har rätt att klaga på ett demonstrationstillstånd. Grundfrågan är hur långt demonstrationsrättens sträcker sig i förhållande till andra människors rättigheter, säger Erik Nord.
 

Olovliga söndagsdemonstrationen

Sedan i våras har lagen om hets mot folkgrupp varit aktualiserad på justitiedepartementet. I lördags var ett antal tjänstemän från departementet i Göteborg.

– De ville höra hur vi hade tänkt att tolka bestämmelserna utifrån demonstranternas uppträdande. Jag gav goda råd och berättade hur man kan göra, men de avslöjade inte hur de resonerar, säger Erik Nord.

NMR kan framöver förvänta sig ett bistrare bemötande från polisen, utifrån vad som hänt de senaste två veckorna, med start i den olovliga söndagsdemonstrationen.

– I lördags försökte de arrangera en för-demonstration från Ica maxi vid Mölndalsvägen och de försökte bryta sig ur den väg vi anvisade vid Focus. Det är klart att det påverkar kommande tillstånd.
 

Demonstrationen blev en västgötaklimax

Företrädare för NMR sa efter lördagens kapsejsade demonstration att de framöver inte ska söka tillstånd. 

Erik Nord tror att detta kan vara något som sägs för att ingjuta stridslust i anhängarna.

– Jag tror inte de upplever att de fick pang för pengarna. Lördagen blev nog en västgötaklimax för dem.

Det är inte olagligt att delta i en demonstration som saknar tillstånd men väl att anordna en sådan.

NMR-ledaren Simon Lindberg som sitter anhållen för våldsamt upplopp höll tal vid demonstrationen för två veckor sedan.

– Utredningen pågår och det kan komma att visa sig att han är att betrakta som anordnare av den demonstrationen, säger Erik Nord.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.