Erik Nord ser positivt på flera av regeringens aviserade åtgärder mot gängkriminalitet, men hade gärna också sett åtgärder som underlättar rekrytering till kåren.
Erik Nord ser positivt på flera av regeringens aviserade åtgärder mot gängkriminalitet, men hade gärna också sett åtgärder som underlättar rekrytering till kåren. Bild: Stefan Berg

Erik Nord: ”Positiva förslag – men önskar mer polissatsningar”

Polischefen Erik Nord är i grunden positiv till regeringens åtgärdsförslag för att komma åt gängkriminalitet.
– Men en del förslag är på utredningsstadiet – jag vill se de färdiga förslagen. Och jag kan sakna åtgärder som gör polisyrket mer attraktivt, säger han.

ANNONS

Under lördagen lade regeringen fram ett 34-punktsprogram för att komma tillrätta med gängkriminaliteten. Samtidigt stod det klart att M, KD och L valde att hoppa av samtalen med motivet att de inte fick tillräcklig gehör för sina förslag.

LÄS MER:Regeringen lägger fram program trots partiavhopp

Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, tog under eftermiddagen del av regeringens åtgärdsprogram.

– Jag är i grunden positiv, men sedan behöver man ju se hur de färdiga förslagen blir som nu ska utredas. Det är en bra rålista.

Attraktivare yrke

Han konstaterar att det i Moderaternas förslag bland annat fanns en riktad lönesatsning på polisen, en betald polisutbildning och en särskild satsning på att återanställa poliser som lämnat yrket.

ANNONS

– En nyckelfråga om vi ska komma åt gängkriminaliteten är att få fler poliser i det lokala arbetet. Det handlar om att ha en kedja som fungerar: vi har polismannen på gatan, vi har underrättelsetjänst, vi har utredningsverksamhet och vi gör särskilda insatser. Det handlar till exempel om att göra rätt val om målpersoner i de kriminella miljöerna som vi ska slå ut. Och de lokala poliserna i tjänst är avgörande – där måste vi fylla på underifrån.

– Jag tycker att vi lyckats med detta arbetet i Göteborg, men det är samtidigt viktigt att stimulera så att det är enklare att rekrytera till poliskåren. Här skulle en betald utbildning vara bra – en kortare taktisk utbildning efter att man plockat ihop en teoretisk utbildning på högskolan.

LÄS MER:Ett stort misslyckande för statsministern

Få bort från gatan

Erik Nord tycker att förutom att utreda kronvittnen, som ingår i regeringens program, så är åtgärder kring obligatorisk häktning och snabbare och bättre lagföring bra:

– Det är viktigt att ta tag i ungdomar som riskerar att bli fullfjädrade mördare – innan de fyller 18 år. Det finns inte mycket humanism i att låta dem bli fullfjädrade mördare. De kan behöva låsas in i flera år, vilket flera av de här förslagen andas.

ANNONS

Vid sidan av regeringens 34-punktsprogram finns också ett lagförslag nu om att korta häktningstiderna. Det är något Erik Nord menar kan leda till problem i brottsbekämpningen.

– Att införa en maxhäktningstid för vuxna på sex månader och tre månader för ungdomar kan ge göra det svårare att lösa brotten. Det kan leda till att de ungdomar som begått grova brott kommer sitta och vara tysta under häktningstiden. Vi har en muntlighetsprincip i rättegångar – det är det som yttras muntligt under själva förhandlingen som gäller och inte det som står i förundersökning. Vi måste få tid att utreda.

ANNONS