Erik fick betala för grannens tomtmätning

När ett byggföretag ville mäta upp gränsen på en tomt fick grannarna dela på fakturan från Lantmäteriet. Nu tvingas Erik Nygren betala 5000 kronor för jobbet – trots att han inte själv beställt det.
– Jag blir förbannad och upprörd, säger han.

ANNONS
|

Det var i januari i år som ett byggföretag ville att Lantmäteriet skulle fastställa tomtgränserna runt en tomt i Ekebäck i Göteborg. Grannarna kallades då till ett informationsmöte. Några månader senare visade det sig att de skulle få vara med och betala fakturan till Lantmäteriet. För grannen Erik Nygren landade summan på 5000 kronor, vilket även Göteborg Direkt skrivit om.

– Man tänker ju absolut inte att man ska vara med och dela på någon kostnad eftersom någon annan beställt jobbet, säger Erik Nygren.

I augusti fick han hem fakturan som skulle bekosta en del av Lantmäteriets 114,5 timmars arbete. Totalt rörde det sig om en kostnad på 163 000 kronor, alltså 1450 kronor i timmen.

ANNONS

Enligt Johan Benjaminsson, enhetschef på Lantmäterimyndigheten vid Göteborgs stad, ska alla fastighetsägare som delar gränsen vara med och betala, eftersom det även är deras gräns som fastslås.

– Förrättningslantmätaren har gjort bedömningen att inte bara den som sökt har nytta av att få gränsen bestämd, utan även alla andra. I och med att man inte har egna gränser, utan alltid delar den med grannarna. Fastigheten ökar också i värde om den har bestämda gränser, säger han.

Kostnaden nämndes aldrig

Totalt arrangerades två möten under året där tomtgränserna diskuterades. Men Erik Nygren beskriver det som att han mest var med på mötena för att se att allt gick rätt till.

I maj kom ett brev på posten från Lantmäteriet med vad man kommit fram till. Där stod det också att alla inblandade skulle få betala en viss procent av kostnaden, Erik Nygren och hans fru skulle betala för totalt 3 procent av kostnaden, och han räknade därför med en faktura på några hundra kronor.

– Jag tänkte att de är väl uppe i att ha arbetat 20 timmar eller något, det är väl inget att bråka om. Från början trodde jag att det var beställaren som tar notan, vi var helt ovetande om att det skulle kosta oss några pengar, det har aldrig nämnts för oss innan texten kom i maj, säger han.

ANNONS

En granne till Erik Nygren fick betala 35 000 kronor och ska inte heller ha blivit informerad om kostnaden i förväg.

– Han är rätt besviken. Han är lite äldre och orkade inte ta striden så han har betalt in fakturan, men han tycker att han blivit överkörd, säger han.

Undersökte gamla kartor

Den långa arbetstiden och den höga kostnaden beror enligt Johan Benjaminsson främst på två saker. Det ena är att området saknar lagligt bestämda gränser, utan fick sina gränser genom en privat jorddelning. Något som man kunde göra fram till 1940-talet, men som inte är giltigt i dag. Fastighetsägarna har också varit varit oense om var gränserna borde gå, vilket betyder att Lantmäterimyndigheten måste göra en arkivutredning för att fastställa gränserna.

– Då går man igenom allt kartunderlag som finns, och underlaget vara olika tydligt. Exempelvis kan det stå att gränsen går från uthuset, fram till den stora eken, ner till den allmänna vägen. Desto otydligare kartor det finns från när den privata jorddelningen skedde, desto svårare är det att avgöra var gränsen ska bli, säger Johan Benjaminsson.

Erik Nygren har överklagat fakturans storlek och bestridit den. Saken skickades då vidare till tingsrätten i Vänersborg. Han har nu begärt anstånd på fakturan, alltså att inte vill betala något förrän tingsrätten är klar med sin process, men ännu inte fått något svar från Lantmäteriet.

ANNONS

Varken gränsbestämmelsen eller kostnadsfördelningen, som nu vunnit laga kraft, har överklagats av fastighetsägarna.

"Förstår att man reagerar"

I ett svar till tingsrätten angående fallet har Lantmäteriet, enligt Erik Nygren, skrivit att tjänstemännen egentligen arbetade ytterligare 45 timmar med tomtmätningen, men valt att inte ta betalt för de timmarna.

– De säger att "vi har till och med dragit av 45 timmar, för att det blev så dyrt". Men hur kan de lägga ner så mycket tid på det här? De tycker att de är så schyssta för att de skrivit ner antal timmar, så nu tycker de att allt är rätt gjort, säger Erik Nygren.

Johan Benjaminsson förstår att fastighetsägarna kan bli upprörda, men menar att ärendet inte sticker ut jämfört med andra tvister kring tomtgränser.

– Vi förstår att man reagerar över att få betala kostnader för något man inte sökt. Men just med tanke på att det inte är grannens gränser, utan ens egna också som betalas och lagstiftningen ser ut så, så är det fullt naturligt att det blivit så i det här ärendet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS