Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Regionens största föräldramöte" anordnas i år i anslutning till Gymnasiedagarna. Mötet vänder sig till föräldrar med funderingar om hur valet fungerar, var jobben finns och hur man kan stötta sina barn när de ska göra sitt val Bild: Henrik Björnsson

Enormt föräldramöte ska hjälpa till vid gymnasieval

Niondeklassarna har ett tufft val framför sig när Gymnasiedagarna slår upp portarna på tisdagen. – Med brukar man säga att det finns över 200 val att göra, säger Wictoria Kovats, projektledare för Gymnasiedagarna.

Om knappt fyra månader ska drygt 10 000 niondeklassare i Göteborgsregionen göra sitt val till gymnasiet och på tisdag slår Gymnasiedagarna upp portarna för 17:e året i rad. Tanken är att göra valet lite lättare. 

I dag finns 18 nationella program med 60 olika inriktningar att välja mellan. Eftersom det går att välja olika skolor erbjuds totalt över 200 valmöjligheter. 
I år är 136 utställare på plats för att visa upp sig. Lokala gymnasieskolor, skolor med riksintag och näringslivet tampas om att påverka eleverna. 

LÄS MER: Så blir nya tekniska gymnasiet

En nyhet för i år är Future skills som är en fortsättning på yrkestävlingarna EuroSkills som hölls i Göteborg förra året. 

– Det är en prova på-yta med branscher, företag och eftergymnasiala utbildningar för att visa vad som händer efter gymnasiet. Bland annat kommer det finnas cirka 20 prova på-aktiviteter, säger Wictoria Kovats, projektledare för Gymnasiedagarna. 

Anordnar föräldramöte på mässan

Minst 17 000 högstadieelever förväntas besöka mässan i veckan. Men det är inte bara ungdomarna som har mycket att tänka på inför valet. 
Därför anordnas även "regionens största föräldramöte" i anslutning till Gymnasiedagarna. Mötet vänder sig till föräldrar med funderingar om hur valet fungerar, var jobben finns och hur man kan stötta sina barn när de ska göra sitt val. 

– Alla vill sitt barns bästa och försöker hjälpa så gott de kan så om vi kan ge lite mer kunskap om hur gymnasieskolan ser ut tycker jag att vi har lyckats, säger Wictoria Kovats. 

Även om jobben kan kännas långt borta för den som snart ska börja gymnasiet så kan man konstatera att utsikterna för att hitta jobb är bra just nu. I våras sammanfattade arbetsförmedlingen situationen med att aldrig tidigare har så många arbetsgivare upplevt så påtaglig brist på arbetskraft inom så många stora yrkesgrupper, i Västra Götaland. 

Förutfattade meningar

Anna-Lena Johansson, ansvarig för kompetensförsörjning på Business region Göteborg, ska prata om var jobben finns, på föräldramötet.  

– I princip alla branscher behöver kompetens på alla nivåer i dag. Inte minst från de yrkesinriktade utbildningarna som vård, lärare, bygg, industrin och inom restaurang- och besöknäringen, säger hon och framhåller att också personliga egenskaper som vilja att ta ansvar spelar stor roll när företagen anställer. 

LÄS MER: Fler tar gymnasiet i Göteborg

Hon ser gärna att söktrycket ökar till yrkesutbildningarna. 

– Jag tror att det finns en del förutfattade meningar kring yrkesutbildningar och vilka arbetsuppgifter och utvecklingsmöjligheter de leder till. Vi vill gärna att fler föräldrar ska få upp ögonen för att det är ett framgångsrikt val med både jobbmöjligheter och chans att läsa vidare, säger hon.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.