Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Enorm kattutställning på Svenska mässan

I påsk anordnas Scandinavium Winner Show på Svenska mässan – kattsportens största utställning och en kattdjurens motsvarighet till Mydog.

– Det här kan man säga är SM i kattutställning, säger Lotta Kragh, ordförande i föreningen Ädelkatten, som tillsammans med Västsvenska kattklubben arrangerar evenemanget under lördagen och söndagen.

Anledningen till att hon inte vill kalla tävlingen för ett världsmästerskap, är att den ännu större World WInner Show hålls i Malmö senare i år.

– Men det är folk som kommer från världens alla hörn även till den här tävlingen. Till exempel har vi tävlande från Brasilien i år, säger hon.

Har de med sig speciella, brasilianska kattraser?

– Nej, nej. Jag tror till och med att en av dem har med sig en norsk skogskatt.

Sammanlagt är det 540 katter som tävlar under mässan. På morgonen blir alla veterinärkollade, och sätts därefter in i sina burar. Därefter blir de framburna till den domare som ska bedöma hur väl de följer standarden för sina respektive kattraser.

– Under den här mässan har vi regeln att inga katter ska vara på golvet. Annars sticker de, säger Lotta Kragh.

Så det finns inga agilitygrenar?

Lotta Kragh skrattar.

– Nej, det är riktigt.

Under lördagen skedde en första bedömning, och på söndagen tävlar sedan de snyggaste och trevligaste katterna mot varandra. De som vinner får den ärofyllda titeln SW inskriven på sina stamtavlor.

Lotta Kragh säger att utställningen är ett utmärkt tillfälle att testa på hur det är att ha katt, om man har gått i de funderingarna men ännu inte gjort slag i saken.

– Och på just den här tävlingen är de så fina, alla katterna. Normalt får man inte klappa, men man kan ju fråga ägaren om det går bra.

– En kattutställning är en mycket social tillställning. Flera av oss ägare har funnit vänner för livet när vi har åkt runt på sådana.

I sann mäss-anda finns också flera montrar på utställningen där man kan köpa saker till sin katt eller till sig själv.

Hur kommer det sig att hundutställningar i regel får mer uppmärksamhet?

– Vi har pratat om det, och jag har faktiskt inget bra svar på den frågan. Kanske är det för att vi inte är på mässan så ofta. Vi var där för ett antal år sen, men oftast befinner vi oss långt från centrala stan.

Bland katterna som ställs ut finns raserna perser, maine coon, ragdoll, bengal, devon rex, singapura och siames – dessutom ställs ett stort antal huskatter ut.

På sista dagen, söndagen, har tillställningen öppet mellan 10 och 16. Inträde kostar 100 kronor. Barn under 15 går in gratis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.