Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Enorm busskortege i Göteborg på lucia

Nu manifesterar Sveriges Bussföretag för att visa upp turistbussbranschen.
På lucia kommer 31 bussar rulla runt på Göteborgs gator i julpynt under kampanjen ”Lussebuss”.
– Det är nattsvart i vår verksamhet just nu, säger Helen Bergh på MK Bussresor.

– Lucia är en ljus högtid i decembermörkret. Vi vill visa att bussföretagen längtar efter resenärerna lika mycket som våra resenärer längtar efter att resa, men att vi just nu måste hålla ut, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd för Sveriges Bussföretag, i ett pressmeddelande.

Helen Bergh är projektledare för kortegen i Göteborg och jobbar till vardags på MK Bussresor i Skara.

– Vi har 31 anmälda bussar som vi ska pynta upp med lite glitter, ljus och annat julpynt. Vi vill försöka bringa lite julstämning i detta mörker som är nu, säger Helen Bergh.

”31 bussar i ett svep”

Det är tuffa tider för turistbussbranschen, och Helen Bergh säger att det i Tyskland hållits demonstrationer med turistbussar.

– Men vi vill inte demonstrera, vi vill manifestera att vi fortfarande finns och är tacksamma för stödet vi fått under tiden, men att vi behöver ytterligare hjälp. Det är nattsvart igen i vår verksamhet, säger Helen Bergh.

På söndag startar färden klockan 14.00 från Hisingen och går sedan över Göta älvbron upp mot Linnéstan, upp och ner för Avenyn innan det avslutas på Gustav Adolfs torg.

– Vi har fått tillstånd av polisen och det kommer inte ske några avspärrningar eller så, men risken är att vi kan få dela upp kortegen. Det kan bli svårt att hålla 31 bussar i ett svep och vi vill ju inte störa den övriga trafiken, säger Helen Bergh.

”Trafik- och smittsäkert”

Polisen stoppade för några år sedan Västtrafiks egna julpyntade buss, då den inte var godkänd för trafik. Något liknande problem tror inte Helen Bergh kommer att uppstå under det kommande eventet.

– Ingen kommer att pynta på ett trafikfarligt sätt. Vi kommer att ha utsmyckningen inne i bussarna, lite olika från företag från företag, men ingenting som påverkar säkerheten. Vi har väldigt noga med att alla som kommer att vara med gör detta på ett trafik- och smittsäkert sätt.

LÄS MER: Ingen julstämning i kollektivtrafiken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.