Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Engelske Peter har koll på göteborgarnas vatten

Peter Strudwick är engelsman i själ och hjärta. Men nu har han levt mer än sitt halva liv i Sverige. Han älskar sitt Göteborg och uppskattar den svenska jämställdheten allt mer.

Peter föddes i januari 1965 i Crowborough i East Sussex, en engelsk småstad knappt sju mil söder om London. Där, i stan där Sir Arthur Conan Doyle skrev sina fyra romaner om mästerdetektiven Sherlock Holmes, växte Peter upp, gick i skolan och började så småningom arbeta som rörläggare. Tanken var att han skulle bli kvar där, nära familjen och vännerna.
Men så kom en kvinna från Lerum in i bilden. Paret förälskade sig och Peter lämnade hemstaden för den nya kärleken och Göteborg.
Det blev inte som tänkt, paret gick skilda vägar och Peter funderade på att återvända hem igen. Men vännerna och jobbet på Göteborgs vatten fick honom att stanna kvar.

I dag, drygt 25 år senare, har Peter övergett tanken på att flytta tillbaka.
- Varje gång jag varit hemma och hälsat på inser jag hur enkelt det är att leva i Sverige. Det är jämställt här, England är fortfarande ett strikt klassamhälle.
De svenska lagarna på arbetsmarknaden och de 25 semesterdagarna underlättar också. Besöken hem blir många.
- I England är det 15 semesterdagar som är det vanliga.
Jämställdheten mellan könen är annat Peter uppskattar, han tycker att det är kul med kvinnliga arbetskamrater också på en manligt dominerad arbetsplats.
- Vi har bara en tjej i vårt arbetslag, men hon är en i gänget. I England är det fortfarande mycket ovanligt, där är tjejerna sekreterare.

Som ny i Sverige läste Peter svenska på Byggnads-SFI och arbetade en kort tid som truckförare på Partihallarna innan han sökte jobb som rörläggare på Göteborgs vatten. Han minns intervjun mer än väl, där och då förstod han att svensken inte söker jobb som rörläggare iklädd kostym.
- För en engelsman är det naturligt att klä sig i kostym på en anställningsintervju, oavsett vilket arbete det handlar om.
Peter fick jobbet, klädseln till trots. I fjol fick han guldklocka för 25 års trogen tjänst.
Under åren har Peter haft många olika arbetsuppgifter inom förvaltningen som idag heter Kretslopp och vatten. I dag arbetar han som drifttekniker med inriktning på läcksökning.
Arbetet handlar om att försäkra sig om att inte stora mängder vatten försvinner på vägen från Göta älv till göteborgarnas kranar. Men det är svårt att undvika, vädret är en av många faktorer som påverkar.
- Januari och februari är en period med många skador. Då är det som kallast och då uppstår lätt spänningar i rören, förklarar Peter.

Gamla rör är annat som kan ställa till det och därför pågår ständigt ett arbete med att uppdatera ledningssystemet.
- Vi byter ut de gamla gjutjärnsrören mot PEH-rör, plaströr med lång livslängd.
Bytena går smidigt, PEH-rören matas i in i de gamla rören som sprängs bort av det nya röret.
- Ledningarna byts med det under jord, utan att hela gatan behöver schaktas upp, förklarar Peter.
Arbetet innebär jourtjänstgöring och många arbetsuppgifter genomförs ofta på plats ute bland göteborgarna, ibland i trafiken.
- Vi får ofta beröm över att läckorna åtgärdas snabbt. I trafiken är situationen en annan. För något år sedan tvingades vi en morgon stänga av två av tre filer vid Stenaterminalen för att åtgärda en vattenläcka. Det var inte roliga saker vi fick höra där, trots att avstängning av gator är något som enbart sker när det är absolut nödvändigt.

Sedan sju år tillbaka är Peter sambo med Anna Edell.
- Vi träffades första gången 1992, då hade vi en semesterflirt på Rhodos. Men det rann ut i sanden, berättar Peter.
Femton år senare röjde Peter ett förråd och där hittade han en lapp med Annas telefonnummer. Han ringde, bara för att få veta att numret upphört.
Men tankarna på Anna återkom och Peter fortsatte att leta efter henne. Efter visst sökande visade det sig att Anna mycket väl kom ihåg den svenske engelsmannen.

Så här års, fram till sent om höstarna tillbringar Peter och Anna det mesta av sin lediga tid i kolonistugan ute på Klaras ängar i Kortedala.
En plats där Anna får utlopp för sin odlarkärlek och Peter snickrar på stugan.
På koloniområdet har han hittat en ersättning till engelsmännens kravlösa umgänge på puben.
- Efter ett och ett halvt år på området har vi redan fått många bekanta där, konstaterar han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.