Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Engagerad debatt om vården

Karin Eliasson  är 92 år och har fått åka in och ut till sjukhuset sedan årsskiftet. Men det hon egentligen behöver är en plats på ett äldreboende, säger sonen Mikael Eliasson, en av all dem som var i Nordstan för att ta del av debatten om vården.

Under våren har de anhöriga har fått ringa SOS 29 gånger. Nio gånger har Karin Eliasson varit tvungen att uppsöka antingen Sahlgrenskas eller Mölndals akutmottagning. 

 – Hon behöver en plats på ett äldreboende, men erbjuds är bara mer hemtjänst. Det här är inte värdigt Vårdsverige, säger Mikael Eliasson.
Några hundratal hade samlats i Nordstan för att lyssna när GP arrangerade debatt om vården. Politiker och vårdpersonal fanns på scenen och även publiken fick möjlighet att ställa frågor. 

Mikael Eliasson vände sig till politikerna med frågan om vad de gör för att hans mor och andra i liknande situation ska få en långsiktig och värdig vård.
Daniel Bernmar (V)  kommunalråd och ansvarig för äldrefrågor i Göteborg svarade att samarbetet mellan region och kommun behöver utvecklas och att fler mobila sjukvårdsteam som kommer hem till patienter är en lösning. 
Jonas Andersson (L) ordförande för regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse lovade att fler team är på gång.
– 2018 kommer vi att ha mobila vårdteam över hela regionen, sa han.

Många samtal till SOS

Karin Eliassons fyllde nyss 92 år. Sedan årsskiftet har hennes hälsa vacklat allt mer. Bara sedan den 16 januari har hon haft två lunginflammationer. Hon har också drabbats av hjärtproblem fått en pacemaker inopererad.

– Mamma har tidigare varit frisk, men sedan hon fick en förkylning i januari har hon varit dålig, säger Mikael Eliasson. 
Karin Eliasson har blivit inlagd och utskriven från sjukhuset gång på gång. I fredags förra veckan var det dags igen och nu är hon inlagd på en vårdavdelning. 
– Vården vill skriva ut henne, men hon klarar sig inte hemma, säger Mikael Eliasson.

Ängslig och orolig

Hans mor bor ensam i en lägenhet i Göteborg. Förutom hemtjänst får hon också hemsjukvård för att få hjälp med att ta sin medicin. Men hon känner sig ängslig och orolig när hon är hemma. Hon behöver den trygghet som ett boende innebär, menar Mikael Eliasson. Han är övertygad om att hennes hälsa försämras av otryggheten hon upplever.
Mikael Eliasson passade också på tillfället och bjöd in Daniel Bernman att vara med nästa gång en vårdplanering för hans mamma ska göras.
– Jag måste se över min agenda, men kan jag så kommer jag, sa Daniel Bernmar och lämnade sina kontaktuppgifter till Mikael Eliasson efter debatten.

SU:s ledning uppgav den 26 januari att medicinskt färdigbehandlade patienter motsvarande fyra och en halv vårdavdelning fanns kvar på sjukhus eftersom de inte får plats på korttids- eller äldreboende.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.