Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Endast ett fåtal blir uppklarade

Bara en bråkdel av alla butiksrån klaras upp. Otydliga övervakningsbilder och uppskrämd butikspersonal är några av förklaringarna.

Den 2 februari knivskars en man till döds i ett gatukök i Angered. Två unga män häktades misstänkta för rånmordet, men släpptes senare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Brottsförebyggande rådet klaras bara cirka 30 procent av butiksrånen upp. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, tycker att det är lågt.

– Det finns ganska goda förutsättningar att klara upp ett butiksrån. Ofta finns det både kamera-övervakning och teknisk bevisning i form av fingeravtryck. Problemet är förstås att gärningsmännen är maskerade, men de är sällan helt okända för polisen sedan tidigare, säger han.

Av de 41 butiksrånen som rapporterats till polisen under årets fyra första månader har hälften av fallen redan lagts ner.

Per-Åke Loftegård är chef för brottsspaningsenheten i Göteborg. Han konstaterar att uppklaringsprocenten varierar.

För något år sedan klarade Göte-borgspolisen upp sex av nio guldsmedsrån till exempel. Andra gånger är statistiken mindre rolig läsning.

– Oftast hinner det gå en stund innan butikspersonalen larmar polisen. Många är dessutom rädda och upprörda och har svårt att beskriva gärningsmannen. Om vi inte griper någon misstänkt direkt blir det genast svårare, säger Per-Åke Loftegård.

Han konstaterar att bilder från övervakningskameror kan vara av för dålig kvalitet för att det ska hålla som bevisning i domstol. Dna-spår och noggranna brottsplatsundersökningar är ofta nyckeln till ett gripande.

– Även om gärningspersonens dna inte finns i systemet så kan det komma in några år senare, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.