Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"En upptrappning av gängkonflikterna"

Gängkonflikterna i Göteborg kan komma att trappas upp. Skottlossningen inne i restaurangen är en exceptionell händelse, tycker kriminolog.

- Att det skjuts med automatvapen bland gäster på krogen är chockerande. Jämfört med tidigare skottlossningar ser jag det som en upptrappning av gängkonflikterna, säger Sven-Åke Lindgren, sociologiprofessor med inriktning på kriminologi.

Läs liverapporteringen på gp.se

Han har studerat brottsligheten i Göteborg under lång tid. För två månader sedan presenterade han resultaten från ett samarbete mellan polisen, kommunen och Göteborgs universitet.

En slutsats var att otryggheten ökat samtidigt som brottsligheten minskat under de senaste tio åren. Antalet anmälda brott har gått från 20 000 till 17 000 per 100 000 invånare – även om skjutningar mellan kriminella gäng blivit allt vanligare.

- Vad som gör den här händelsen exceptionell är både massiviteten och att människor utanför konfliktens kärna har drabbats. Vi är mer vana vid "selektiva" skjutningar, säger Sven-Åke Lindgren.

Hans första reaktion efter att ha hört nyheten om skottlossningen var precis som alla andras:

- Jag blev väldigt upprörd och förbannad. Det som har hänt är både uppseendeväckande och hemskt.

Läs också: "Ett urskillningslöst skjutande"

Enligt Sven-Åke Lindgren är tillgången på vapen en central fråga:

- Vi kan inte ha en situation där unga män åker omkring i bilar med skarpladdade vapen. Det säger sig självt att vanliga göteborgare riskerar att drabbas när de här männen är stridslystna och drogpåverkade.

Ett sätt att komma åt problemet är att göra det förenat med betydligt högre kostnader och strängare straff att inneha vapen.

- Domstolarna måste se över vilken praxis som finns vid häktningar. I dag undviks ofta häktning om det rör sig om unga personer. Jag tycker inte det är självklart att låg ålder ska spela så stor roll för bedömningen, säger Sven-Åke Lindgren.

Han tycker också att polisen ska överväga nya rutiner för att få in fler tips och uppgifter. I dag är människors rädsla för att vittna ett stort problem.

- Kanske ska man kunna lämna vittnesuppgifter under större anonymitet, säger Sven-Åke Lindgren.

Efter skottlossningen är risken stor är otryggheten ökar, speciellt i Biskopsgården men också i övriga Göteborg.

- Det är svårt att undvika. Så här hemska händelser gör att missmodet sprider sig i stadsdelen och en del människor vill säkert flytta därifrån.

- Det blir en påspädning av en redan tidigare negativ spiral, säger Sven-Åke Lindgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.