Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Statsvetare Ulf Bjereld

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"En tickande bomb"

I helgen markerade de rödgröna vad de tycker om trängselskatten, västsvenska paketet och folkomröstningen. Det har inte gått obemärkt förbi.

Debattartikeln "Därför säger vi nej till en folkomröstning" är skriven av Anneli Hulthén (S), Kia Andreasson (MP) och Mats Pilhem (V).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De menar bland annat att trängselskatten har behandlats i god demokratisk ordning, att stadens dåliga luft behöver åtgärdas och att hela det västsvenska paketet är viktigt för stadsutvecklingen.

Debattartikeln har fått över 1100 kommentarer på gp.se. En del tycker ställningstagandet är modigt. Andra är vansinniga.

Signaturen Scandi129 skriver till exempel: "Nu har de rödgröna visat att de inte lyssnar på folket! Hur kan de tro att de skall kunna sitta kvar efter nästa val?"

En annan person, som kallar sig Göteborgare sedan 10 generationer, skriver: "Socialdemokraterna säger nej till demokrati!!!!"

Gustav tycker precis tvärtom: "Bra beslut av de rödgröna. Man ska ändå komma ihåg att en överväldigande majoritet av göteborgarna valt att inte skriva på uppropet om folkomröstning."

Fredrik skriver: "Jag tycker detta är politiskt mod. Det är tuffa beslut som inte alla gillar idag, men som i framtiden kommer visa sig vara nödvändiga."

Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet, konstaterar att bil- och trafikfrågor alltid väckt starka känslor.

– Bilen är för många en frihetssymbol. Med bilen kan individen att ta sig överallt och göra som han eller hon vill, säger Ulf Bjereld.

Med trängselskatten är den möjligheten plötsligt begränsad. Det får många att reagera, menar Bjereld.

Många läsare tror att detta kommer att påverka Socialdemokraterna negativt i nästa val. Vad tror du?

– Man ska komma ihåg att det är ett år och fyra månader kvar till valet. Det kan hända mycket. Trängelskatten är som en tickande bomb. Det är inte säkert att den detonerar. Om kommunfullmäktige säger nej till en folkomröstning är chanserna rätt stora att de flesta kommer att ha hunnit vänja sig vid detta till valet. Om det blir ett ja kommer frågan fortsätta leva hela vägen, säger Ulf Bjereld.

Vad tror du, blir det en folkomröstning?

– Mycket talar för att det. Men det är svårt att säga. Moderaterna är splittrade, det märktes på kongressen. Vi får väl se om partiet nationellt sätter tumskruvar på de lokala moderaterna, säger han.

I kommentarsfälten kallas de rödgröna för kommunister och trängselskatten benämns som "häxskatt". Varifrån kommer ilskan?

– Det är nog delar av näthatskulturen vi ser här. Tonen brukar bli lika upprörd när man diskuterar främlingsfientlighet och jämställdhetsfrågor, till exempel. Men vi vet väldigt lite om näthatet än så länge, säger han.

Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande, vet desto mer. Hon berättar att hon fått en hel del reaktioner från göteborgarna sedan debatten om trängselskatten tog fart.

– Tonen har varit extremt aggressiv. Vissa använder katastrofspråk. Oavsett hur olika man tycker i en fråga ska man inte behöva uttrycka sig så, säger hon.

I helgen, efter att debattartikeln publicerats, upplever hon dock att det varit ganska lugnt.

– Ja, och av dem som hört av sig har det varit hälften hejarop och hälften burop, säger Anneli Hulthén.

Senast i juni väntas kommunfullmäktige ta ett beslut om folkomröstning.

I dagsläget är Moderaterna, Vägvalet, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna för en folkomröstning.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna är emot en folkomröstning.

Folkpartiet har inte bestämt sig.

Här är några av de över 1100 läsarkommentarerna till debattartikeln "Därför säger vi nej till en folkomröstning":

Le_zeb: "Jag blir fruktansvärt bedrövad och ledsen av att se denna totala brist på respekt för medborgarna."

CityCitizen: "Bor mitt i city och är bara SÅ positiv till effekten av minskad trafik, inget svart snor på min 3 åring längre."

Gustav: "Bra beslut av de rödgröna. Man ska ändå komma ihåg att en överväldigande majoritet av göteborgarna valt att inte skriva på uppropet om folkomröstning."

Manne: "Trängselskatten löste den urusla trafiksituationen vi hade i Göteborg förut. Det kan väl ingen ha hunnit glömma på bara några månader?"

Gunnar Carlsson: "Jag saknar bil och brukar rösta rött, men reagerar på hur illa den här frågan varit skött från början. Kopplingen trängselskatt och västsvenska paketet borde redan från början ha blivit en fråga för medborgarna att rösta om. Istället visade sig politiker (av olika lägertillhörighet) likgiltiga inför sina väljares åsikter, och nu löper de röda linan ut i fråga om väljarförakt. Tyvärr rök nog chansen till valseger 2014 för sossarna all världens väg nu..."

BRG: "Men låt oss rösta om det då! Jag skulle sannolikt rösta för ett paket som innebär bättre miljö, bättre infrastruktur, bättre kommunikationer om politikerna kunde beskriva för- och nackdelar, konsekvenser och alternativ på ett tydligt sätt. Det som jag har svårast att acceptera är att det nu framställs som att vi redan har fått en ärlig chans att påverka och ta ställning. Lägg fram ett bra förslag och låt oss rösta så blir det säkert bra och ett väl sanktionerat beslut för framtiden!"

Göteborgare sedan 10 generationer: "Socialdemokraterna säger nej till demokrati!!!!"

Fredrik: "Jag tycker detta är politiskt mod. Det är tuffa beslut som inte alla gillar idag, men som i framtiden kommer visa sig vara nödvändiga."

Bengt: "Tycker det är starkt av de röd-gröna att stå för sin del av uppgörelsen. Alliansen visar här att dom inte går att lita på och vänder "kappan" efter vinden. Bakåtsträvare kommer fram när det gäller röstfiske och när man måste stå för sin del att motverka klimatförstöringarna. När man ser bil efter bil med endast 1 person i varje bil, så inser man hur sjukt det är. Förstår att ni reagerar då ni måste öppna plånboken för en bättre miljö, men även ni måste ta ert ansvar!"

Kataloghus: "Att var och varannan gubbe ska rulla in till stan i en 1 ton tung stållåda är så hopplöst omodernt."

Scandi129: "Nu har de rödgröna visat att de inte lyssnar på folket ! Hur kan de tro att de skall kunna sitta kvar efter nästa val?"

Janne H: "Ett erforderligt antal väljare skrev på innan kampanjen avslutades. Vad vore det för fel om alla Göteborgare i en folkomröstning, enskilt och anonymt, fick ta slutlig ställning?"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.