Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

En sommarvecka med knorr

Sköta om djur, leka lekar och knyta nya vänskapsband. I en hel vecka. Att åka på sommarläger på 4H-gård är populärt.

Bakom ett robust trästaket sticker tre leriga trynen nyfiket upp. Det är Knorr, Frasse och Gregor som väntar på utfodring och kel. Strax mumsar de spannmål ur händerna på Agnes Kunitz, 14, Ida Lindblad, 12, och Ellen von Bahr, 10, som alla precis har påbörjat sin lägervecka.

– Jag vill ha en minigris när jag blir stor, utbrister Agnes Kunitz och får medhåll av kompisarna.

"Fullbokade innan maj"

På Kättilsröds 4H-gård erbjuds ridläger och djurskötarläger i flera omgångar under sommarmånaderna. Några är dagläger och andra är med övernattning. Enligt föreståndaren Kristine Åselund är både rid- och djurskötarlägren populära.

– Det är ungefär 20 barn i varje lägergrupp och alla läger var så gott som fullbokade innan maj, berättar hon.

Under GP:s besök deltar 22 barn i åldrarna 9 till 14 i djurskötarlägret med övernattning. Mest tjejer, men även en och annan kille. För Agnes Kunitz är det femte sommaren i rad på Kättilsröd.

– Jag har inga djur hemma så det är så kul att få vara med dem här. Jag skulle vilja bo på en gård, säger hon.

För Ellen von Bahr handlar sommarlägret både om djuren och om alla nya bekantskaper.

– Jag tycker om att få vara med och ta hand om djur. Sen så har jag nästan fått lite nya kompisar och så, säger hon.

Schemalagd djurskötsel och telefonförbud

4H är en ideell barn- och ungdomsorganisation som finns i mer än 80 länder världen över. Verksamheten bedrivs av ungdomar för ungdomar, vilket innebär att endast ungdomar sitter i styrelser och kommittéer. Barn och ungdomar ska ha möjlighet att själva påverka och bestämma över sin fritid, att engagera sig och ta ansvar. Organisationens grundpålar handlar om att lära sig att respektera naturen och sin omvärld.

Under lägerveckan blandas nytta med nöje. Tre, fyra timmar per dag av schemalagd djurskötsel blandas med ledig tid och organiserade lekar och aktiviteter. Barnen turas om att hjälpa till med hushållssysslor. Fokus ligger på att umgås och spendera tid tillsammans. Därför är telefontiden reglerad, något som deltagarna verkar uppskatta.

– Vi får ha telefonerna en timme om dagen. Det är för att vi ska umgås och vara sociala i stället. Det är bra, säger Ida Lindblad.

En killing på ryggen: "Som massage"

Mottot för hela 4H-rörelsen är "lära genom att göra". På Kättilsröd får barnen vara med och prova på det mesta som görs på en småskalig bondgård. Det kan vara att mocka i stall och hagar, utfodra djuren eller kanske bara spendera lite kvalitetstid med dem.

Favoriterna hos många av deltagarna på djurskötarlägret är killingarna. Några månader gamla stapplar de runt i en stor hage med frodigt, grönt gräs. Milo Loets, 11, sätter sig på huk bredvid en av killingarna. Ett litet bräk senare står den med alla fyra klövar på Milos rygg och balanserar.

– Aj, aj, aj. Den står på mina skulderblad, säger Milo Loets.

Att ha en livs levande get på ryggen är något man måste prova. Barnen sätter sig ned i tur och ordning och killingen knallar snällt från rygg till rygg. Agnes Kunitz tycker inte att det gör så värst ont.

– Det är som massage. Tänk om man skaffar en get och har den som personlig massör, säger hon och ler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.