Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

En polismans död - en poliskår i sorg

En 43-årig polisman miste livet i tjänsten i Göteborg. Sorgen var stor inte bara bland kollegor i Göteborg utan även hos polisen runt om i hela Sverige. - Det är ofattbart sorgligt, säger Klas Friberg, regionpolischef för polisen i region Väst.

Flaggorna vajade på halv stång utanför polishuset under söndagseftermiddagen. En dämpad Klas Friberg, regionpolischef i Väst, inledde en presskonferens i polishuset.

– Det här är en pressträff vi gärna hade avstått från att hänvisa till. Det är en tragisk händelse vi har varit med om, en medarbetare har avlidit. Det är ofattbart sorgligt, säger han.

LÄS MER: Erik Nord: "Nu måste vi ta hand om varandra"

Det var vid halv tio-tiden på söndagen som polisen tog emot ett larm om ett pågående butiksrån på Kaggeledstorget. De fyra misstänkta rånarna flydde från platsen i bil och polisen tog upp jakten. På E20 i höjd med Gustavsgatan stannade polisen sin bil och fortsatte till fots efter rånarna som försökte fly över motorvägen. En polisman blev då påkörd av en privatperson.

– Polis på plats gör vad de kan för att ge första hjälpen. Polismannen förs sedan i ambulans till Sahlgrenska, säger polisområdeschef Erik Nord.

Vid halv tolv får polisen besked om att mannen avlidit. Klas Friberg säger att den tragiska händelsen är ännu ett exempel på hur utsatt polisen är i sitt arbete. 

– Vi kan återigen konstatera att vi som är anställda inom polisen arbetar i en tuff värld. Vi har att hantera gärningsmän som använder vapen. Idag har de rånat en butik, vilket tagits på stort allvar av våra medarbetare, som inlett en jakt på rånarna. En medarbetare har i sin iver att göra ett bra jobb utsatt sig för fara, vilket lett fram till att han blivit påkörd och senare avlidit.

LÄS MER: Polisman ihjälkörd i polisjakt efter väpnat rån

Sörjs av poliser i hela landet

Poliskårer i hela landet har också uttryckt sitt stöd för sin saknade kollega. Från Lund i söder till Umeå i norr flaggades det under söndagen på halv stång. 
Ett känslosamt inlägg på Polisens Facebook-sida berörde många under söndagen. 
Omtyckt kollega

Klas Friberg beskriver kollegan, som tidigare arbetat på Hisingen och sedan några år tillbaka varit stationerad i centrala Göteborg:

– Det var en duktig medarbetare som arbetade här i City i Göteborg. Rutinerad, cirka 43 år gammal, säger han.

Händelsen när polismannen blev påkörd utreds i nuläget som en olycka. För Polisen i region Väst väntar ett internt krishanteringsarbete. Det handlar om att stötta de medarbetare som varit med under jakten på rånarna, övriga kollegor och polismannens anhöriga.

De fyra personer som misstänks ha rånat tobaksbutiken på Kaggeledstorget är gripna. En man skadades lindrigt i huvudet vid rånet, men ingen person har behövt uppsöka vård. Vad som stulits från butiken var under söndagen oklart.

"Var rädda om er där ute"

Utanför polishuset i Göteborg har någon lämnat en bukett med rosor. I buketten sitter en lapp.

"Tack Polisen för allt gott jobb ni gör! En hälsning i er sorg och till kollegans anhöriga och även till killen som hamnade i olyckan. Vara rädda om er där ute. Stor kram från en vanlig allmänhet".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.