Vinga fyr har varit månadens fyr flest gånger.
Vinga fyr har varit månadens fyr flest gånger.

En lysande historia

ANNONS
|

På våren 1988 invigde nämligen Göteborgs-Posten sina nya pressar i tidningshuset i Backa. Detta var dels en stor investering, men innebar också en produktutveckling som gjorde att GP kunde börja trycka sidor i färg - fyrfärg.

- Jag minns faktiskt inte vem som kom med den ursprungliga idén, säger ägaren Peter Hjörne. Det kan ha varit jag, men det kan också ha varit marknadskillarna som då lanserade tidningen. I alla fall tände vi genast på idén, och den har ju visat sig hålla.

Konstnären Howard Brookes, då boende på Marstrand där också Peter Hjörne har sin sommarvistelse, fick i uppdrag att göra tolv målningar på fyrar, i den superrealistiska stil som är konstnärens signum.

ANNONS

Alltså blev den första fyren Skallens fyr som ligger på Marstrandsöns nordvästspets. Inte för att Skallen är särskilt märkvärdig, men för att både konstnären och beställaren bodde i Marstrand.

När tolv månader gått och serien enligt planerna skulle vara avslutad och nyhetsvärdet av den nya tryckkapaciteten något nedtonad utbröt en kraftig reaktion bland läsekretsen. Fyrarna - och för övrigt allt med anknytning till hav och sjöfart - har en stark förankring bland GP:s läsare.

Alltså blev det en fortsättning, och ungefär där kom undertecknad in i redovisningen med tecknaren, och numera akvarellmålaren, Ulf Sveningson, som målande och fotograferande konstnär.

Howard Brookes nästan fotoliknande original hänger nu på olika ställen i GP-huset och läsarna har kunnat köpa en mapp med välgjorda tryck.

Att fyren blev en symbol för tidningen var kanske en tillfällighet, men GP var inte ensam om den idén. Runt om i världen finns andra tidningar som också valt fyren som symbol. Dock har ingen genomfört idén så konsekvent som GP.

- Det är en utmärkt symbol för en tidning; en fyr lyser upp och vägleder. Så skall också en tidning fungera, säger Peter Hjörne.

Månadens fyr presenteras varje månad i tidningen, dels med en text och dels med illustrationer. Dessutom finns den som en liten bild till höger om tidningens logotype på första sidan, ibland dock ersatt av någon annan symbol vid speciella händelser. Under årens lopp har fyrsymbolens förankring bland läsarna vuxit. Det finns många som klipper ur och sparar varje bild och artikel, någon dam har virkat avbilder på varje fyr, någon annan har gjort kakelplattor med Sveningsons fyrmotiv.

ANNONS

Vid några tillfällen har det gjorts försök att avsluta serien, men läsarreaktionerna har alltid blivit kraftiga.

- Det har kommit propåer från andra flera gånger att vi skall ta bort fyren, men jag är en ständig försvarare, säger Peter Hjörne.

- Så länge det är praktiskt möjligt skall vi ha kvar den.

Från början var, som sagt, avsikten att endast göra tolv fyrar. Därefter blev ambitionen att endast göra fyrar på Västkusten, men även detta fick ruckas på. Fortfarande är en ambition att ha fyrar som i någon mån kan vara bekanta för läsekretsen, men den geografiska spridningen har blivit internationell. GP har numera haft fyrar i alla de nordiska länderna, dock inte Island, men även i Tyskland och Spanien. Och denna månad är det alltså en fransk fyr.

Det råder ingen brist på vackra fyrar i världen, även om alla stora västkustfyrar är avverkade.

En annan ambition som varit genomgående är att fyrar skall vara aktiva. Med tanke på fyrars allt mindre betydelse för sjöfarten kan det i längden bli ytterligare ett hinder.

Den som är slängd i matematik kan konstatera att sedan april 1988 tills dags dato har det gått 252 månader, men alltså bara presenterats 249 fyrar. Detta beror på att två fyrar varit med mer än en månad.

ANNONS

Flest gånger har Vinga varit med. 1988, när Vinga fanns med i september, var det OS, och halva månaden hade GP istället de olympiska ringarna på fyrens plats. Därför blev det Vinga även i oktober. Som en av världens och säkert Sveriges mest kända fyrprofiler fick Vinga också inleda det nya millenniet.

Den andra fyren med mer än en månad är Sälö Knapp, som först förekom i februari 1991, men sedan också fick vara med i juli 1992, när GP köpt fyren av Sjöfartsverket, som hotade släcka den.

Sälö Knapps profil har sedan blivit den logotyp tidningen använder vid betygsättning av filmer, skivor och annat, och den silhuett som finns på bland annat brevpapper. Alla båtmänniskor känner till Sälö Knapp genom den skylt som pryder fyren söder om Marstrand:

Lyser på grund av GP.

Ännu en Göteborgsvits.

ANNONS