Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

En drink med utsikt

Kvar i stan men vill ändå ha semesterkänsla? Göteborgs takbarer blir allt fler – och allt populärare.

Sju våningar ovanför Avenyn halvligger Pia Efraimsson och Mikaela Görrel i en vit divan med varsitt glas bubbel. Klockan har precis slagit fyra och Belloras takbar Cielo har just öppnat.

– Vi var här kvart i fyra för att få bästa platsen. Det är väldigt mysigt här, säger Pia Efraimsson.

– Nästan lite utomlandsstämning, tillägger Mikaela Görrel och syftar på växterna som omger Cielos terrass.

Rekordsiffror för stans takbarer

Cielo är en av de högtflygande Göteborgsbarer som lockar rekordpublik under sommarmånaderna. Takbaren öppnade vid midsommar förra året, och sedan dess har det rullat på. Särskilt vid bra väder.

– Vi är ju lite väderberoende. Vi har jättemycket att göra så fort solen tittar fram, berättar driftsansvarig Jessica Olausson.

Enligt Jessica Olausson är Cielos storsäljare Aperol Spritz, "nästan varannan beställning". Ett kvarter bort, på Scandic Rubinens tak, är det cava och rosévin som går varmast i sommarsolen. Även här märks det ökade intresset för takbarer.

– Vi hade någon form utav rekord redan i april. Maj var helt fantastiskt. Jag tror att det blir mer och mer trendigt med takbarer. Jag har jobbat här i fem år och det blir bättre för varje år, säger barmanagern Malin Åkesson.

"Full rulle från dag ett"

Vid sidan av de stora hotellgiganterna finns även mindre aktörer med takbarer som lockar publik. På Magasinsgatan har mexikanska Puta Madres nya ägare precis blivit klara med en helrenovering. Från takterrassens plåttak dinglar krukväxter och bakom bardisken trängs färgglada flaskor.

– Vår storsäljare är definitivt Margarita, berättar restaurangchefen Emma Schymberg.

Det senaste tillskottet till Göteborgs takbarsscen bjuder på en spektakulär vy över Göta älv och de ikoniska kranarna. Ogbg bar högst upp på Comfort Hotel har bara varit öppet i en månad, men gästerna är redan många.

– Det har varit full rulle från dag ett. Vid sol är det fullt varje dag. Jag skulle säga att vi är den mest brutala takbaren i Göteborg just nu, säger barmanager Daniel Meyn.

Solen är det viktigaste

Dryckesmässigt är Daniel Meyn mest stolt över göteborgsvitsiga drinken "Ginekologen" med ekologisk gin och fläder. På Ogbg satsar man på lokal förankring både vad gäller råvaror och underhållning. Musiken är loungig och stämningen ung. Baren är även rökfri. Men Daniel Meyn är noga med att påpeka att alla ska känna sig välkomna.

– Alla är välkomna hit. Vi älskar mixen. Ung som gammal, barn, hundar, alla, säger han.

Högt ovanför Skeppsbroplatsen tar Anders Olsson en klunk öl i väntan på sin fru. Det är första besöket på Ogbg bar.

– Vi firar femårig bröllopsdag i dag, så jag tänkte att vi startar kvällen här. Läget är helt fantastiskt. Men solen är nog ändå viktigare än placeringen på baren, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.