Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rosenlund.

En av tio män köper sex

En medelålders man köper sex av en kvinna i Rosenlund. När han blir påkommen erkänner han och får betala dagsböter. Så ser ett typfall av gatuprostitution ut i Göteborg.

Polisanmälningarna om brott mot sexköpslagen dalar i Göteborg. Under åren 2012 till och 2015 anmäldes totalt 484 sexköpsbrott. Bara under 2011 anmäldes 265 sexköpsbrott.  Sedan dess har anmälningarna blivit färre och färre.

Men det är ingen som tror att sexhandeln minskat. Däremot har polisen i Göteborg inte ansett sig kunna göra de insatser som krävs för att kunna avslöja sexköp.

Från 2015 finns bara en enda dom från Göteborgs tingsrätt gällande brott mot sexköpslagen. Den handlar om en ung man som köpte sex i Rosenlund i november och som dömdes till 50 dagsböter.
I år finns två fall som nått tingsrätten. I det ena fallet rör det en äldre man som köpt sex av en 14-årig flicka. I den andra domen döms en 38-årig man som varit i Rosenlund och där "skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning".

LÄS MER: GPTV: Sex erbjuds direkt - på första samtalet

Eftersom det är böter som utdöms vid brott mot sexköpslagen hamnar de flesta sexköparna aldrig i domstol. De erkänner när de blir påkomna och får ett strafföreläggande i stället. 2015 noterades 35 sexköpare för strafföreläggande vid Göteborgs åklagarmyndighet. 

Samtliga domar

GP har begärt ut samtliga domar som gäller brott mot sexköpslagen från Göteborgs tingsrätt från 2012 och framåt. Till och med april i år har 47 misstänkta brott som rör sexköp eller försök till sexköp avgjorts i domstol. I de allra flesta fallen har männen varit i Rosenlund.
Den äldsta mannen som dömts är 73 år. Den yngsta är född 1995, och är 21. De allra flesta är män mellan 30 och 50 år. Det stämmer väl med den bild som Jari Kuosmanen, på institutionen vid socialt arbete på Göteborgs universitet, ger.  
– Det är i de åldrarna många har en ganska bra inkomst, säger han. 
GP har tidigare berättat att de flesta prostituerade utnyttjas och gör det för någon annans räkning. En före detta prostituerad säger:
– Det är en viss typ som inte förstår att det aldrig är okej att köpa någon annans kropp. Hur kan man tro det?

LÄS MER: Polisen: Nej till prostitutionsgrupp i Göteborg

Tio procent köper sex

Ungefär tio procent av alla män beräknas köpa sex någon gång under sin livstid. Enligt Jari Kuosmanen sker 70 procent av köpen utomlands, under en semester eller på en affärsresa. 30 procent sker i Sverige.
 – Bland socialgrupp ett, som har en bättre ekonomisk situation och reser mer, har 20 procent av männen köpt sex någon gång i sitt liv. I socialgrupp tre är det under tio procent, säger Jari Kuosmanen.
Han säger att det finns fyra olika typfall:
De som ser sex som sitt största intresse. De kan betrakta sig som sexmissbrukare eller se det som sin stora passion. 
Familjefäder – där sex inom äktenskapet har upphört. De behöver inte kärlek, bara sex och vill inte ha en älskarinna.
De som har svårt att träffa en partner och ser det som sin enda chans att ha sex.
De som testar en gång för att de är nyfikna.
Sexköpslagen kan avskräcka en och annan, menar Kuosmanen. Men inte dem som tillhör första gruppen.

LÄS MER: 63-åring köpte sex av 14-åring

Alla samhällsklasser

På utsidan kan det vara vem som helst som är sexköpare, säger polisen Simon Häggström. Han är chef för polisens prostitutionsgrupp i Stockholm. Män som köper sex kommer från alla samhällsklasser, berättar han.
– Men alla män är inte potentiella sexköpare. Nio av tio köper inte sex.
– För de allra flesta finns det en spärr där det känns fel att köpa någon annans kropp för sitt eget välbefinnande. Men en del saknar av olika anledningar den spärren, säger Simon Häggström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.