Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En anhållen och en släppt efter en våldsam polisjakt

En man i 30-årsåldern sitter anhållen efter söndagskvällens dramatiska biljakt i östra Göteborg. En yngre kvinna, som var med i bilen, har släppts efter förhör.
I samband med händelsen rammades en polisbil och en körde ner i ett vattendrag.

Det var under söndagskvällen som den intensiva biljakten tog plats i Göteborgs östra delar. Efterföljandet slutade i Partille och där körde en polisbil ner i någon form av vattendrag. De misstänkta gärningspersonerna övergav då den BMW de färdats i och flydde till fots.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De greps emellertid ute i terrängen.

– Mannen har anhållits av åklagare. Han är i nuläget misstänkt för grov misshandel. Kvinnan släpptes efter förhör, meddelar kommissarie Jarl Winquist på enheten för grova brott i Storgöteborg.

Bakgrunden till duons agerande är fortfarande inte klarlagd.

Mannen är hemmahörande i Stockholmstrakten och tidigare dömd för brott. Kvinnan står skriven på en adress i Göteborg.

Startade i Örgryte

Enligt polisen började jakten med att paret, som satt i en utlandsregistrerad BMW, struntade i en trafikkontroll som polisen etablerat på Danska Vägen i Örgryte.

Där rammades ett polisfordon.

Den fortsatte i hög hastighet i områdena runt Lunden och Härlanda, där flera civila polisbilar och en polisbuss ingick i efterföljandet.

Den jakten avslutades på kyrkogården vid Skulltorp i Partille, där en av polisbilarna körde ner i ett vattendrag.

Därifrån rusade också paret till skogs men greps tämligen omgående.

Tomhylsor hittade vid skola

Inledningsvis misstänkte polisen att biljakten kunde kopplas till en tidigare händelse under söndagskvällen. Men det är en teori som senare övergivits.

– Vid 20-tiden ringde en anmälare till oss och sa att nio lyxbilar stod inne på ett skolområde, med skyltarna delvis täckta. Runt bilarna fanns ett tjugotal män varav flera var maskerade, sa Morten Gunneng, vakthavande befäl under kvällen.

Enligt anmälaren ska denne ha sett någon form av pistol och att någon eller några ska ha skjutit i luften. När polisen var på väg fram till platsen skingrades männen och bilarna åkte åt olika håll.

Ingen koppling

Ingenting tyder dock i nuläget på att de två incidenterna har någon koppling, utan det har sannolikt rört sig om två separata händelser.

Polisen kan dock bekräfta att det har varit skottlossning på platsen. Tomhylsor, som förefaller vara från en startpistol, har påträffats på platsen.

Läs mer: Tomhylsor hittade på skolgård

Ingen polis ska ha kommit till skada under den uppmärksammade biljakten.

Två av polisbilarna blev delvis demolerade men inga polismän skadades.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.