Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En anhållen misstänkt för mordbrand

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha anlagt torsdagsnattens storbrand på Hisingen.

Klockan halv tre, natten mot torsdagen, kom larmet om en brand i en företagslokal på Hisingen, Backaplan. Polisen rubricerar branden som grov mordbrand.

Polisen meddelar vid 13.30-tiden att den "särskilda händelsen" på Backaplan avslutades kl. 11.20. Vid halv två släpptes trafiken på Herkulesgatan på igen.

- Vi har även släppt på avspärrningen, som har dragits ner till själva brandplatsen, uppger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Vid tiotiden på torsdagsförmiddagen meddelar polisen att den man som under natten hämtades in till förhör är nu anhållen av åklagare Daniel Jerdén. Mannen, som är i 20-årsåldern, är misstänkt för grov mordbrand. Mannen är i 20-årsåldern.

Finns det fler misstänkta?

- Det är väldigt öppet i nuläget. Vi har vittnen som sett ett flertal ungdomar röra sig i närområdet vid tidpunkten för branden, säger Christer Fuxborg, presskommunikatör vid polisen i region väst.

Se också: Här börjar branden vid Backaplan

Den nu anhållne mannen pekades också ut av ett vittne.

- Vittnen såg mannen spring från platsen precis när branden började. Vi hittade honom ett stycke från brandplatsen och han togs in till förhör. Om det blir fler förhör under eftermiddagen eller om vi väntar tills i morgon vet jag inte, säger Fuxborg.

Den misstänkte kan sitta anhållen i 72 timmar. Senast på söndag förmiddag måste åklagaren fatta beslut om mannen i 20-årsåldern ska begäras häktad.

Storbranden på Backaplan utbröt vid halv tre på torsdagsnatten. Enligt uppgifter till GP ska den ha startat i en skåpbil på Hjalmar Brantingsplatsen strax före två. Branden ska därifrån ha spridit sig till Sitty Möblers lokaler. Runt halv tre ska byggnaden ha varit övertänd.

Fem ambulanser och två polisbilar kom till platsen tjugo i tre och påbörjade det omfattande räddningsarbetet, branden ska ha varit fullt utvecklad strax före klockan tre i natt.

Räddningstjänsten satte in 40 brandmän från fem stationer för att bekämpa branden. Klockan halv sju rapporterade räddningstjänsten att branden var under kontroll.

Enligt polisen orsakades branden inte bara av en bilbrand utan sammanlagt av tre. Den första bilbranden släcktes redan klockan 01.40.

- En timma efter att första bilen släckts, brann tre bilar till. Bränderna bedöms som anlagda. En av de brinnande bilarna rullade in i en bil som stod parkerad, så att även den började brinna. Sammanlagt var det alltså fem brinnande fordon. Fasaden på Sängjätten fattade eld från de bilarna, säger Ulla Brehm, presskommunikatör vid polisen.

Strax före klockan 12 på torsdagen pågick fortfarande eftersläckningsarbetet. Spridningsrisken beskrivs som stor.

- Vi har fortfarande samma styrka, 40 man, på plats. Prognosen är att vi behåller samma bemanning dagen ut, säger Annika Boberg, kommunikatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Ett stort område kring brandhärden är avspärrat, bland annat längs Herkulesgatan.

Totalt har sju företag drabbats av storbranden. Sängjättens butik och kontor är totalförstört och Sitty Möbler har stora skador.

- Även butikerna längs Herkulesgatan har drabbats, av rökskador. Det gäller också företagen som håller till i den byggnad där Backabranden ägde rum 1998, säger Annika Boberg.

Läs också: Varor för miljoner gick upp i rök

Flera privatpersoner var på plats på Backaplan och bevittnade branden under natten. En av dem är Nathalie Edfeldt.

- Det var väldigt varmt, en pulserande värme. Glöd flög runt i luften så man fick flytta på sig så att det inte kom på en själv. Och rökmolnet på himlen syntes lång väg. Min tjejkompis såg branden ända bort till Kortedala, säger Nathalie Edfeldt.

Enligt räddningstjänsten har insatsen under natten gått bra, även fast branden var stor och omfattande.

- Den enda lokalen som är helt förstörd är Sängjätten. Nu känns det som att vi har kontroll på branden och ingen evakuering har behövts göras. Lokaltrafiken på Hjalmar Brantingsplatsen stängdes tidigare av på grund av den kraftiga röken, men då den har minskat så är trafiken nu igång igen, säger Peter Carnebratt, stationsbefäl i beredskap vid räddningstjänsten Storgöteborg.

När affärerna i området kan öppna igen är ännu oklart.

- För vissa affärer kommer det ta längre tid än för andra, det varierar väldigt mycket och beror bland annat på hur stora rökskadorna är från branden, säger Peter Carnebratt.

Inga personskador rapporteras från branden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.