Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Emma hjälper utsatta familjer att fira jul

För sjätte året i rad samlar Emma Ivarsson in pengar för att se till att så många barn som möjligt får möjlighet att fira jul. Förra året hjälpte hon över 100 ekonomiskt utsatta familjer – i år vill hon nå ännu fler. – Vissa blir jätteglada när jag kommer med maten och kramar mig flera gånger innan jag får gå, säger Emma.

Emma Ivarsson, 25, från Göteborg har alltid tyckt mycket om julen. Men hon vet också att alla inte har möjlighet att fira på samma villkor. 2012 bestämde sig hon och ett par vänner för att skänka julklappar till en julklappsinsamling. Men kompisarna var lite för sent ute för att hinna delta i den insamling de tänkt. Istället tog de kontakt med en Facebooksida som förmedlar barnvagnar och kläder till familjer med tuffa ekonomiska förutsättningar.

Genom det samarbetet föddes idén till ”Julkassen”. De samlade in pengar för att köpa julmat och basvaror till familjer i knipa. Sex hushåll fick hjälp första året – och 2016 kunde Emma, som numera administrerar insamlingen själv, hjälpa 117 familjer i Göteborgstrakten.

– De får julmat och basvaror, som ris, yoghurt och flingor. Sedan får de ha egna önskemål, utifrån specialkost och allergier och så. Men de flesta önskar förstås julskinka, det är både viktigt och dyrt. Sedan skickar vi alltid med pepparkakshus, julmust och lite julgodis till barnen, säger Emma.

”Barnen är viktigast”

Eftersom varje julkasse innehåller mat för omkring 1 000 kronor behöver många ställa upp och hjälpa till med att samla in pengar. Emma berättar att hon fått oerhört positiv respons sedan hon började med Julkassen, både från givare och mottagare.

– Vissa blir jätteglada när jag kommer med maten och kramar om mig flera gånger innan jag får gå. Andra tycker att det är lite skamligt att ta emot, men ofta hör familjerna av sig efteråt och tackar och skickar fina bilder.

För att få ta emot matkassen måste mottagaren passa in i tre kriterier som Emma satt upp: familjen måste ha barn under 18 år, de måste bo i Göteborg eller i stadens kranskommuner och de måste befinna sig i ett tufft ekonomiskt läge.

– Det kan röra sig om en svacka just nu eller att man haft det jobbigt länge. Det viktiga är att jag vill rikta mig till att barn ska få en bra jul, det är de jag vill hjälpa. Förra året kunde vi ge kassar till alla familjer som mötte de här kriterierna, säger Emma.

Vill nå ännu fler i år

Just nu samlar Emma in både pengar och potentiella mottagare. Via ”Julkassens” Facebooksida går det att skänka pengar för den som vill ge, och anmäla sitt intresse för den som skulle vilja ta emot. I slutet av november hör Emma av sig till de familjer som sökt och berättar om hon har möjlighet att hjälpa deras hushåll den här julen.

– Sedan kommer vi och ringer på vid en tid vi bestämt ihop. Då får man väldigt mycket tillbaka, många är så himla tacksamma och blir jättelyckliga.

Förra året var en succé för Emmas insamling, och i år hoppas hon kunna nå ännu fler. Hon tror att det går att hjälpa omkring 130 familjer den här gången, om tillräckligt mycket pengar kommer in från generösa medmänniskor.

– Jag jobbar ju heltid samtidigt, så det beror lite på hur mycket man hinner med. Men jag tror att det ska gå att hjälpa såpass många, om jag ligger i och det kommer in både ansökningar och pengar till oss, säger Emma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.