Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omkring 100 personer var inblandade i upploppet.  Bild: Polisen
Omkring 100 personer var inblandade i upploppet. Bild: Polisen

Elva åtalade får fängelse för Hjällbo-upploppet

I slutet av maj skakades Hjällbo av det våldsamma upploppet som sedan mynnade ut i ett mord i området. Nu döms samtliga åtalade – elva män – i det omfattande målet.

Upploppet som startade den 28 maj började med att en tonåring blev nedknuffad från sin moped och därefter blev misshandlad i Hjällbo Centrum – sedan var tumultet igång.

Ett hundratal personer drabbade samman i ett omfattande upplopp. 32 personer omhändertogs av polis i samband med bråket och under en tid efter upploppen greps flera personer.

Slagsmålet stod mellan män i ett släktnätverk och det så kallade Hjällbonätverket, där kriminella i familjen Ali Khan ingår.

Elva män i åldrar mellan 20 och 51 år åtalades för våldsamt upplopp. Samtliga dömdes på måndagen av Göteborgs tingsrätt till fängelse. Fem av männen får två månaders fängelse medan sex av dem döms till fyra månaders fängelse.

Två av elva tidigare ostraffade

I övrigt döms en av männen för sabotage mot blåljusverksamhet samt brott mot knivlagen.

Av de elva dömda männen är det enbart två, från släktnätverket, som inte tidigare är dömda för brott.

LÄS MER: Personer kopplade till mordoffrets släkt begärs häktade

LÄS MER: Ministern efter våldet i Hjällbo: Omhänderta fler kriminellas barn

Enligt tingsrätten är straffvärdet fyra månaders fängelse för den som utövat våld, och två månader för den som deltagit men inte själv utövat något våld.

Alla de nu dömda männen nekade i rätten till att ha deltagit i något våldsamt upplopp, och uppger genomgående att de hamnade i våldsamheterna av en slump eller av nyfikenhet.

Åklagaren önskade längre fängelsestraff

Kammaråklagare Fredrik Berglund är nöjd med att samtliga åtalade döms.

– Det viktiga är att markera att samhället inte accepterar den här typen av händelser.

Däremot är åklagaren inte nöjd med påföljderna:

– Tingsrättens avstamp var på två månaders fängelse. Jag anser att det borde ha legat på sex månader, med ytterligare ett par månaders fängelse för de mest drivande personerna, säger Fredrik Berglund.

Han hade dessutom åtalat två män ur Hjällbonätverket som anstiftare, vilket tingsrätten inte ansåg var bevisat.

– Jag har ännu inte bestämt om jag ska överklaga straffmätningen, säger kammaråklagare Berglund.

Försvarare anser domen hård

På försvararsidan är överklaganden att vänta.

– Det är en hård dom, så det är klart att vi är missnöjda och troligen kommer att överklaga, säger advokat David Bardavid, försvarare av en av männen i släktnätverket som dömdes till fyra månaders fängelse.

Advokat Bardavid påpekar att det var ett snabbt övergående händelseförlopp, och säger att fotbollshuliganer som begått liknande våldsdåd fått lindrigare straff.

– Varför skall det vara så stor skillnad när de bestämmer sig för att slåss och bryter igenom polislinjer, jämfört med denna händelse? säger David Bardavid.

Det var strax efter klockan 21 som ett stort antal bilar körde in på parkeringen vid Hjällbo centrum. I bilarna satt personer tillhörande en stor släkt. De sprang mot torget, vissa av dem med tillhyggen i händerna.

Samtidigt rörde sig en grupp män från det så kallade Hjällbonätverket, mot torget från Skolspåret.

Utanför apoteket på Hjällbo torg möttes grupperna.

Polisen hade en otillräcklig styrka på plats och försökte sära på grupperna. Enligt domen rusade personer från släktnätverket genom polisens linjer samtidigt som det uppstod flera mindre grupper av personer som slogs på torget.

Efter att förstärkningar anlänt fanns omkring 60 poliser på torget. De använde pepparspray på slagskämparna.

Händelseförloppet var snabbt – enligt tingsrätten avklingade våldsamheterna efter mindre än en minut.

Kopplingar till kriminella nätverk

Fem av de åtalade har kopplingar till det så kallade Hjällbonätverket som under upploppen hade understöd av kriminella från Ali Khan-familjen.

De övriga sex åtalade tillhör en stor släkt i Angered, som knappt två dagar efter upploppen fick en anhörig mördad i en skottlossning i Hjällbo.

– De här personerna har tagit över det offentliga rummet och förvandlat torget till ett slagfält. Jag kommer att yrka på fängelse för samtliga, sa åklagaren Fredrik Berglund, till GP i samband med åtalen om våldsamt upplopp.

Parallella utredningar

En 44-årig man sköts till döds i Hjällbo två dagar efter upploppet. Bild: TT
En 44-årig man sköts till döds i Hjällbo två dagar efter upploppet. Bild: TT

Parallellt med utredningen gällande upploppet pågår ytterligare två utredningar. Dels handlar det om de grova misshandelsbrott som begicks under helgen i samband med upploppen.

Men framförallt handlar det om mordet som skedde två dagar senare, den 30 maj, där en 44-årig man sköts till döds.

Gärningsmannen greps omedelbart i samband med dådet. Under häktningsförhandlingarna nekade mannen till mord men erkände sig skyldig till grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

– Mordet hänger sannolikt ihop med de oroligheterna som var i Hjällbo något dygn tidigare. Men när det gäller ett eventuellt motiv så har jag inga kommentarer, sa åklagare Sara Toreskog till GP i samband med häktningsförhandlingarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.