En korg full med kantareller är drömmen för många svampplockare. Arkivbild.
En korg full med kantareller är drömmen för många svampplockare. Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Elva ätbara svampar du kan hitta i Sverige

För de som älskar sol och värme har sommaren kanske inte varit kanon, men för svamptillväxten har den varit mycket bra. Kantareller, som kanske är den mest populära plocksvampen, trivs bäst när det inte är för varmt och när det regnar då och då. 2019 verkar bli ett riktigt kantarellår, men det finns fler goda svampar att plocka.

ANNONS
|

Hösten är på ingång och då är det säsong för att plocka svamp – ett populärt nöje på skogspromenaden. Vem har inte känt lyckan när man springer på ett hav av gula kantareller? Men det finns många fler ätbara svampar att plocka, runt 100 klassas som bra matsvampar i Sverige.

Ska man ge sig ut för att plocka svamp, ska man vara säker på vad man plockar, för det finns svampar man faktiskt kan dö av.

LÄS MER:Här är svamparna flest blandar ihop

Här är elva ätbara svampar som finns i skogen.

Källa: Svampguiden.

Ätbara svampar
Bild: Gorm Kallestad/TT

Kantarell

Den gula godsaken är nog den mest populära i skogen, och lättast att känna igen. Hattens översida är slät, men undersidan är vågig. Foten är slät och insidan av svampen är gulvit. Växer i löv- och barrskog.
Ätbara svampar
Bild: Leif R Jansson / TT

Trattkantarell

"Trattisen" växer sent på hösten och har en tunn trattformad ovansida, och är gulbrun till brunsvart i färgen. Foten är ihålig. Hittas i mossig barrskog.
Ätbara svampar
Bild: Hasse Holmberg

Fjällig bläcksvamp

Hatten på svampen som ung är utdraget äggformad, sen blir den mer klockformad. Den är vit med vita fransade fjäll. Foten på den är slät och är ihålig. Köttet är vitt. Växer i gräsmattor, vid komposter och längs vägkanten i tätorten.
Ätbara svampar
Bild: Emil Langvad/TT

Citrongulslemskivling

Hatten på den här blir slemmig när det är fuktigt ute, grålila till gråbrun, som äldre svartfläckig. Foten är slemmig till klibbig, den är vit, med citrongul fotbotten. Växer i gran och barrskog.
Ätbara svampar
Bild: ROBIN HALDERT / TT

Vinternagelskivling

Växer på stammar, stubbar och stockar av lövträd. Hatten är slemmig i fuktigt väder och är rödgul till gulbrun i färgen.
Ätbara svampar
Bild: Emil Langvad/TT

Stensopp/Karljohan

Karljohan är ytterligare en poppis svamp, hatten är ljusbrun till mörkbrun, Foten är vit till ljusbrun och knubbig. Köttet är vitt. Den växer i barr- och lövskog.
Ätbara svampar
Bild: HASSE HOLMBERG

Stolt fjällskivling

Hatten på svampen som ung är klotformad och gråbrun, med åldern blir den sen välvd till utbredd med en liten puckel, och med uppsprickande bruna fjäll mot en vit botten. Hattbredden kan bli 30 centimeter i diameter. Foten är vit och ihålig. Den växer i skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog och på betade ängar.
Ätbara svampar
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Blodriska

Hatten är välvd till trattformig, och slät, orangefärgad med mer eller mindre tydliga cirkelformade zoner, ofta grönfläckig. Foten är ihålig. När man bryter svampen utsöndrar köttet en morotsfärgad saft. Den växer med granar och där det är fuktigt.
Ätbara svampar
Bild: Emil Langvad/TT

​Brunsopp

Hatten är brun och välvd till utbredd. Som ung är röret gulbrunt, sen blir det gulgröna. Rören blir ofta blåaktiga när man tar på dem. Köttet är vitt till gulvitt. Svampen hittas främst vid tall.
Ätbara svampar
Bild: Dan Hansson/TT

Svart trumpetsvamp

Tunn och trattformad kropp. Hatten är svart och undersidan lite rynkig. Även foten är svart och den är ihålig. Växer vid ek och hassel.
Ätbara svampar
Bild: Christine Olsson/TT

Goliatmusseronen

Den här är en av världens dyraste matsvampar. Hatten är välvd till utbredd, ljusbrun till brun, ofta med stora mörkare bruna fjäll. Foten är hård, vitbrun till brun. Köttet är vitt och påminner i doften om kardemummabullar. Växer med tall på sandig mark. Den är väldigt ovanlig i våra trakter.

LÄS MER:Mannerströms bästa svamptips

LÄS MER:Här finns kantarellerna i skogen

LÄS MER:Då hittar du mest svamp i skogen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS