Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Elise, 8, målar för sjuka barn

Åttaåriga Elise Triezenberg har varit sjuk i sju år. För att få utlopp för sina känslor och motivera andra barn som är sjuka väljer hon att måla och skriva. – Här står det "Vi älskar dig" och "Hoppas att du blir frisk" och här är en skylt för att samla in pengar för att många dör i cancer, säger Elise Triezenberg och plockar fram kort efter kort.

Elise är sjuk. Men det hindrar henne inte från att motivera andra sjuka barn.

På bordet framför henne ligger det tolv kort som hon själv har målat.

– Här står det "Vi älskar dig" och "Hoppas att du blir frisk" och här är en skylt för att samla in pengar för att många dör i cancer, säger hon och plockar fram kort efter kort.

– Hon har varit väldigt mycket på sjukhus på grund av hjärntumörer som kommer lite då och då. Hon tänker väldigt ofta på andra och älskar att måla och vara kreativ, säger Elises mamma, Lisanne Triezenberg.

Enligt Elise själv är det roligaste med sjukhuset de sjukhusclowner som finns där. Just därför är det många kort som föreställer clownerna.

– Clowner är det enda som är roligt med sjukhus, säger hon.

Målar sina tankar om cancer

Korten visar stöttande budskap som "Du kan inte förlora", "Du kan klara det här" och "Tänker på dig". Initiativet är en av många som Elise själv tagit för att uppmuntra barn som är sjuka.

– Hon målar sina tankar om cancer. Det här har påverkat hennes liv väldigt mycket och när hon fick reda på att hon hade fått en ny tumör, började hon måla väldigt mycket kring hennes tankar, berättar mamman.

Elise har haft hjärntumörer sedan 2010. I början av oktober opererades hon efter att ha fått en tumör i skallbenet. Nu väntar familjen på ett besked som ska visa om tumören är godartad eller elakartad.

LÄS MER: Pärlsnöre berättar om kampen mot cancern

"Du kan inte förlora"

En rejäl hög med kort ligger nu hemma i Floda i väntan på att följa med till barnsjukhuset.

– Min favoritteckning är den där det står "Du kan inte förlora". Vi har pratat mycket om barn som kämpar. Även om ett barn skulle dö i cancer, så har barnet ändå vunnit genom att kämpa, säger Lisanne Triezenberg.

Enligt Elises mamma kommer inspirationen främst från det så kallade "Supersnöret", ett system för alla barn med cancer. För varje sak man gör får man en pärla. 

Ska öppna massagesalong i Spanien

Varje pärla berättar något om ens sjukdomsresa.

– Jag har två snören. Ett är med över 300 pärlor, säger Elise stolt, samtidigt som hon vecklar ut det, meter efter meter.

Totalt är det större snöret fyra meter långt.

Det är inte bara teckningar och kort hon målar. Elise har även andra projekt: Samla pantburkar och panta – för att sedan ge pengarna till sjuka barn. Ett annat projekt är att baka chockladbollar och ta med till sjukhuset.

– Hon har många projekt. Det gäller för oss att hjälpa henne så gott vi kan.

Trots hennes ringa ålder är framtidsplanen redan bestämd.

Ska du bli konstnär, nu när du målar så mycket?

– Nej. Jag ska öppna en massagesalong i Spanien. Så ska bilar hämta en och jag ska bygga hyddor på stranden, säger hon.

 

 

FOTNOT: Elise har en ärftlig genmutation som orsakar hennes återfall i hjärntumör. Läs mer här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.