Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elins pappa: ”Jag vill ha en förklaring”

Rättegången mot Elin Krantz mördare lämnade familjen med en fråga obesvarad: Varför? När fallet i dag tas upp på nytt hoppas de få svar. – Jag skulle vilja ha en förklaring, säger Ove Krantz.

Hela Elin Krantz familj fanns på plats när 23-åriga Ephrem Yohannes ställdes inför rätta i tingsrätten i mars. Inför rättegången sade Elins pappa Ove Krantz att han hoppades på ett erkännande, för att ta bort de sista tvivlen om att polisen gripit rätt man för mordet på hans dotter.

Så blev det inte. Den misstänkte mördaren nekade sig igenom hela rättegången och den sista dagen vände han sig direkt mot familjen och sa att det inte var han som dödat Elin.

I dag inleds förhandlingarna i hovrätten. Även den här gången kommer hela Elins familj att följa rättegången. Men efter att ha hört Ephrem Yohannes berättelse tvivlar Ove Krantz inte längre på att det verkligen är dotterns mördare som han kommer att möta när han går in i rättssalen.

Han tror, precis som den eniga tingsrätten slog fast i sin dom den 10 juni, att Ephrem Yohannes ljuger när han säger att han sett Elin bli våldtagen av två okända män, som först flydde in i skogen men sedan kom tillbaka och jagade honom hela vägen hem.

– Han har sina fantasihistorier. Får han en motfråga så har han alltid ett svar. Men det är samma svar hela tiden. Det låter som inövade teaterrepliker.

– Ändå skulle jag vilja ha ett erkännande. Jag skulle vilja ha en förklaring, säger han.

Men det är inte troligt att så blir fallet. Ephrem Yohannes vill bli helt frikänd och fortsätter att neka till både mord och våldtäkt.

– Han menar bestämt att han är oskyldig, säger hans advokat Claes Östlund.

Åklagaren Stina Lundqvist vill å sin sida få straffet höjt till livstids fängelse och utvisning.

– Jag anser också att han bör dömas för våldtäkt. Tingsrätten menade att han endast gjort sig skyldig till våldtäktsförsök, säger hon.

Samtidigt närmar sig årsdagen av mordet. Elin mördades 26 september förra året. Familjen har inte planerat någonting speciellt för dagen och Ove Krantz säger att familjen ”tar en dag i sänder”.

– Jag har inte ens vågat tänka på årsdagen. Som läkare vet jag att det är en tuff period.

– Vi går till Elins gravplats flera gånger i veckan. Det är många helt okända som köper blommor och lägger brev på Elins grav. Det känns positivt att det är så många som känner medlidande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.