Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elins mördare fick 16 år

23-årige Ephrem Yohannes dömdes på fredagen till 16 års fängelse och livstids utvisning för mordet på Elin Krantz.

Tingsrättens dom är enhällig. Rätten tror inte på Ephrem Yohannes och tillbakavisar på punkt efter punkt hans uppgifter.

Det gäller:

* Hans förklaring att det sekret från Elin Krantz som fanns på hans kalsonger samt hans dna på hennes klänning skulle ha kommit dit när han gjorde hjärt-lungräddning på hennes livlösa kropp.

* Han började berätta sin historia först två och en halv månad efter att han greps - det står i skarp kontrast till hans rädsla för att bli misstänkt för brott. Dessutom anser tingsrätten att detta beteende är svårt att förstå om det fanns några andra gärningsmän som han ville ha fast.

* Hans berättelse om att två män hade sex med Elin Krantz tio meter från vägen och att hon därefter blixtsnabbt förlorade medvetandet. Tingsrätten tror inte på detta och inte heller på att två män först ska ha flytt för att därefter jaga 23-åringen hela vägen till hans bostad i Länsmansgården.

* Hans byxor var kraftigt nedsmutsade med jord och lera - "svårt att tänka sig" att de kunnat bli sådana bara genom att han snubblat ned för slänten på väg fram till Elin. Däremot konstaterar tingsrätten att Elins kropp knappast kunnat gömmas i stenröset utan att gärningsmannen gått ned på knä på den leriga marken.

Tingsrätten avfärdar genomgående Ephrem Yohannes förklaringar med orden "osannolikt", "svårt att tro på berättelsen i den här delen" och "så anmärkningsvärt att det rimligen inte kan ha gått till på det sättet".

Rätten skriver i sin sammanfattning:

"Det ska här särskilt understrykas att det inte är fråga om en eller annan uppgift i Ephrem Yohannes berättelse som kan ifrågasättas. Det är i stället så att Ephrem Yohannes berättelse genomgående har så anmärkningsvärda inslag att slutsatsen av den sammantagna bedömningen av berättelsen sedd i ljuset av övrig bevisning blir att det inte rimligen kan ha gått till på det sätt som Ephrem Yohannes har redovisat."

Sammantaget leder detta till att utrymme saknas för att det är någon annan som gick till angrepp på Elin Krantz vid Temperaturgatan strax efter kl 04.30 den 26 september 2010, anser tingsrätten.

Elin Krantz' död orsakades av kvävning genom strypning.

23-åringen var också åtalad för grov våldtäkt mot Elin Krantz. Enligt tingsrätten har det inte gått att bevisa hur våldtäkten gått till. Fullbordad våldtäkt anses därför inte styrkt.

23-åringen är däremot skyldig till våldtäktsförsök.

Det så kallade straffvärdet för brottet är 18 års fängelse - det längsta tidsbestämda straffet för mord. Att fängelsestraffet blir 16 år beror på att rätten samtidigt dömer honom till livstids utvisning. För detta "men" reduceras straffet med två år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.