Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Elin-mördarens attack inne i fängelset

Ephrem Yohannes, 29, följde efter och mördade Elin Krantz i en skogsdunge på Hisingen för sex och ett halvt år sedan. Han dömdes till fängelse i 16 år. Straffet avtjänar han nu på Salbergaanstalten. Men han har misskött sig flera gånger inne i fängelset. Nu varnas han för att ha gått till verbal attack mot personalen på anstalten.

I slutet av september 2010 anmäldes 27-åriga Elin Krantz försvunnen. Hon hade inte kommit hem efter en festkväll på Avenyn i Göteborg. Dagen efter hittades hon död, gömd under stora stenblock, i en skogsdunge vid Temperaturgatans spårvagnshållplats på Hisingen. Hon hade skador efter kraftigt våld och polisen misstänkte också att hon hade blivit våldtagen.

Elin Krantz hade åkt spårvagn från centrum mot Hisingen tillsammans med en vän. Kompisen hoppade av vid Hjalmar Brantingsplatsen men Elin åkte vidare.
Under spårvagnsresan försökte en man söka kontakt med Elin flera gånger.
Och när Elin hoppade av spårvagnen vid Temperaturgatan på Hisingen följde mannen efter.

LÄS MER: 23-åringen åtalades för mordet på Elin

Skrek "nej"

Kort efter att Elin och mannen klev av spårvagnen spelades det in ett meddelande på telefonsvararen till en vän till Elin. I det inspelade meddelandet hördes hur en kvinna skrek "nej!" flera gånger.

På övervakningskameran inne i spårvagnen fångades mannen, som följde efter Elin, på bild.
Några dagar senare var polisens civila spanare vid centralstationen i Göteborg. Då noterade de en man: "Jag känner direkt igen mannen från övervakningsbilder jag sett tidigare under dagen och gårdagen. Mannen har på sig precis likadan stil på kläderna, stämmer väl in på längd, ansiktsbehåring, hår och ålder", skrev en av spanarna senare i ett pm.

"Jag noterar att mannen har ett rivsår ovanför sitt vänstra öga", skrev en av poliserna. Kollegan gjorde honom också "uppmärksam på att mannen har skrapsår över knogarna".

Poliserna gick fram till mannen och började prata. Bland annat frågade de vad han gjorde i helgen och han berättade att han festat. Han fick följa med till polisstationen.

Mannen hette Ephrem Yohannes. Inne på polisstationen visade poliserna bilden från övervakningskameran på spårvagnen för mannen - han erkände att det var han.

LÄS MER: Elins mördare fick 16 år

Dna-spår

Under utredningen kom allt mer att peka på att polisen gripit rätt man. Bland annat hade man hittat Elins blod på Ephrem Yohannes jeans och hans dna fanns på Elins kläder.

Men Ephrem Yohannes har från start nekat till brott. Han påstår att han såg två okända män våldta Elin. Han skrämde iväg dem och när de kom tillbaka flydde han från platsen.

Men det var ingen som trodde på hans version. Ephrem Yohannes dömdes i både tingsrätten och hovrätten till fängelse i 16 år och utvisning på livstid för mordet. "Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det genom utredningen är styrkt att Ephrem Yohannes uppsåtligen berövat Elin Krantz livet på det sätt som åklagaren påstått. Gärningen ska bedömas som mord", skrev hovrätten.

Han friades dock från grov våldtäkt. Hovrätten ansåg att det inte är bevisat mer än att Yohannes gjort sig skyldig till försök till våldtäkt. Och det brottet ses som "ett led i det uppsåtliga dödandet".

LÄS MER: Elins pappa: "Jag vill ha en förklaring"

Attacken mot personalen

Just nu avtjänar Ephrem Yohannes sitt straff inne på anstalten Salberga i Sala. Det är ett fängelse i säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen.

I handlingar från Kriminalvården framgår det att Ephrem Yohannes fått flera varningar under sin tid i fängelset. 

Senast i början av april fick han en varning för arbetsvägran. I beslutet framgår det att han tidigare varnats ett flertal gånger för att ha vägrat att gå till sin sysselsättning. I samband med tidigare arbetsvägran har han under ett förhör sagt att han vill ha en ny sysselsättning.

I slutet av mars fick han dessutom en varning för olämpligt uppträdande vid två tillfällen. I ett beslut från Kriminalvården står det att han i början av mars gick efter personalen inne på anstalten och skrikit: "do you want me to show my dick" flera gånger.

LÄS MER: Domen står fast för Ephrem Yohannes

Bad om ursäkt

Attacken ska ha skett i samband med upplåsning av cellen. Ephrem Yohannes ska också ha sagt att det var sista gången de lyfte på täcket för att se honom. Han ska också ha bett personalen att "torka sig i röven" med en rapport om händelsen. Enligt beslutet från Kriminalvården står det: "för att han till personal sagt åt dem att dra rapporten i röven och använda den som dasspapper" så skrevs ytterligare en rapport om hans uppförande.

Men det framgår också att Ephrem Yohannes bett om ursäkt för hur han uttryckt sig.

Detta är inte den enda varningen rörande olämpligt uppträdande under 2017. I slutet av januari ska han ha tryckt på ett väggfast överfallslarm vid tre tillfällen under en och samma dag. Det ledde också till en varning.

Dagarna innan ska han också ha tryckt på larmet vid flera tillfällen. I förhör försvarade han sig med att säga att han kände sig hotad på avdelningen. Mer ville han inte säga förutom att han hotade med att göra samma sak igen "för att han inte vill och inte kan gå tillbaka". Han vill inte vara på Salbergaanstalten, framgår det i handlingarna. Även för detta fick han en varning.

Förflyttades efter bråk

Ephrem Yohannes kan bli villkorligt frigiven tidigast den 28 maj 2021. I Kriminalvårdens beslut om att ge honom varningar står det att detta kan "ligga till grund för bedömning av frågan om uppskjuten villkorlig frigivning.

Ephrem Yohannes har tidigare avtjänat sitt straff på Norrtäljeanstalten, i den så kallade sexbunkern. Men efter att ha varit inblandad i ett bråk placerades han i avskildhet och anstalten ansåg då att "Ephrem Tadele Yohannes kan inte åter placeras i gemensamhet på anstalten". Kriminalvåden beslutade i höstas att i stället placera honom på anstalten Salberga.

 

GP har varit i kontakt med Elins familj. De har godkänt att GP fortsätter publicera namn och bild på Elin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.