Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Elin Ersson dömdes för brott mot luftfartslagen i Göteborgs tingsrätt. Nu vill hon att rättegången tas om. Bild: Adam Ihse / TT
Elin Ersson dömdes för brott mot luftfartslagen i Göteborgs tingsrätt. Nu vill hon att rättegången tas om. Bild: Adam Ihse / TT

Elin Ersson begär ny rättegång

Elin Ersson dömdes till böter efter att ha vägrat sätta sig ner på ett flygplan där en man som skulle utvisas satt. Nu kräver hon att rättegången i tingsrätten tas om, enligt SvD.

Bakgrunden ska enligt tidningen vara en misstanke om att en av nämndemännen i målet var jävig (partisk).

Läs mer: Kallade Ersson för brottsling – dömde i rättegången

Ersson fick sin dom 18 februari i år för att ha fortsatt stå upp på ett flyg i somras, trots tillsägelser från personal om att sätta sig ner inför start från Landvetter. Syftet var att stoppa utvisningen av en man som också befann sig på planet.

Åklagaren krävde ett 14 dagar långt fängelsestraff för brott mot luftfartslagen, men påföljden blev 3 000 kronor i dagsböter.

Nu överklagar hon och kräver via advokat att rättegången tas om i tingsrätten. Detta eftersom en av nämndemännen, som representerar Sverigedemokraterna, i en kommentar på Facebook hade kallat Elin Ersson för brottsling. över sex månader innan rättegången:

"I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar", skrev personen i kommentaren.

Läs mer: Nämndeman i Elin Ersson-rättegången kan få sparken

Om rättegången inte tas om yrkar Elin Ersson på att hovrätten tar upp fallet, enligt SvD. Till tidningen uppger tingsrättens lagman Johan Kvart att han kommer att fatta ett beslut om nämndemannen under torsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.